Prepararea conservelor pentru iarnă implică multă atenție, pentru ca acestea să reziste mai multe luni în cămara pentru iarnă. La murături, gospodinele trebuie să fie foarte atente la ce ingrediente adaugă, dacă nu vor ca preparatul să se strice. Iată cum să menții crocanți castraveții murați toată iarna!
Cum să menții crocanți castraveții murați!
Castraveții murați se află printre murăturile preferate de români. Pentru a ieși crocanți și delicioși, trebuie să avem grijă la ingredientele pe care le folosim.
Borcanele de castraveți murați sunt nelipsite din cămara românilor, dar puțini sunt cei care folosesc fructe în rețeta de murături. Gospodinele pricepute adaugă mere și gutui pentru a le da o aromă distinctă. În plus, aceste fructe vor menține castraveții tari și crocanți toată iarna. Conform experților, enzimele naturale din mere și gutui creează un mediu perfect pentru fermentația naturală. Iată cum se prepară castraveții murați!
Ingrediente:
- 1 kg castraveți mici și proaspeți
- 1 litru de apă
- 250 ml oțet (5%)
- 2 linguri de sare
- 2 linguri de zahăr
- 4 căței de usturoi, tăiați felii
- 1 linguriță boabe de piper negru
- 1 linguriță semințe de mărar
- 1 linguriță semințe de coriandru (opțional)
- 1 frunză de dafin
- 1-2 ardei iuți (opțional, pentru un gust picant).
Cum se prepară, pas cu pas
Se dă apa în fiert, după care se adaugă oțet, sare, zahăr și se amestecă continuu până când sarea ajunge să se dizolve. Saramura trebuie lăsată la fiert aproximativ 2 minute, apoi se lasă la răcit.
Sterilizarea borcanelor și capacelor se face prin fierbere pentru aproximativ 10 minute, iar apoi urmează îmbutelierea castraveților. Astfel, tot ce trebuie să faci este să așezi în fiecare borcan felii de usturoi, boabe de piper, semințe de mărar, semințe de coriandru, ardei iubite, dacă preferi și frunze de dafin.
Prima dată se spală bine castraveții și le tăiați capetele. În cazul în care sunt mai mari, aceștia se taie în sferturi sau jumătăți, după cum preferă fiecare. Următorul pas este să preparăm saramura într-o oală suficient de mare.
Adaugă apoi castraveții, presându-i ușor pentru a nu lăsa spațiu. Adaugă saramura fierbinte, asigurându-te că aceștia sunt complet acoperiți de aceasta. La final, borcanele se închid cu capacele sterilizate și se întorc cu capul în jos pentru a se sigila exact așa cum trebuie. Se lasă la răcit, apoi se depozitează într-un loc întunecat și răcoros!
Sursa foto: freepik