Noul coronavirus a schimbat complet viețile și comportamentele oamenilor de la începutul acestui an. Măsurile de igienă au devenit tot mai stricte și tot mai mulți oameni sunt atenți la aceste aspecte.
Deși ni se cere tot mai mult să evităm contactul uman și aglomerație de oameni, pentru cei mai mulți dintre noi la locul de muncă trebuie să interacționăm cu alte persoane. Din fericire dacă urmăm câteva reguli simple ne putem proteja mult mai eficient împotriva unei posibile infectări cu covid-19.
Principalele măsuri prin care ne putem proteja
În primul rând, prima măsură recomandată de toți specialiștii este purtarea măștii. Mai mult, în acest moment în România conform legii în interior masca trebuie purtată. Cu toate astea, trebuie să știți că nu este recomandată purtarea unei singure măști timp de mai mult de trei-patru ore deoarece aceasta se umezește și își pierde din eficiență.
Astfel că pentru un program de lucru de 8 ore, normal, ați putea avea nevoie de cel puțin două-trei măști pe care să le schimbați din timp în timp. Nu uitați că măștile chirurgicale sunt de unică folosință și ele nu trebuie refolosite.
Pentru a păstra o igiena cât mai bună, utilizați frecvent săpunuri lichide care sunt puse la dispoziție de către angajator dar și soluții dezinfectante pentru birou sau mediul de lucru. Puteți utiliza dezinfectant de mâini de fiecare dată când simțiți nevoia sau după ce ați intrat în contact cu anumite suprafețe care ar putea fie atinse de mai multă lume.
Obiectele utilizate trebuie curățate și dezinfectate cel puțin zilnic cum ar fi cazul birourilor, laptopurilor, calculatoare, tastaturi, mouse, telefoane. Sunt recomandați dezinfectanții pe bază de clor și alcool cu o concentrație de minimum 70% alcool.
Încercați să evitați să atingeți fața cu mâinile și nu uitați să vă spălați pe mâini imediat după ce intrați în clădirea în care lucrați. Studiile au arătat că igiena mâinilor este cea mai bună măsură de prevenire a răspândirii covid-19.
Fiți responsabil și la cele mai mici simptome de febră sau alte simptome care par să fie de boli respiratorii cum ar fi tuse sau dificultăți de respirat anunțați superiorii, angajatorul și colegii și urmăriți evoluția situației. Atunci când strănutați sau tușiți, acoperiti-vă nasul și gura cu un șervețel.
Nu în ultimul rând, evitați toate deplasările inutile pentru a vă proteja atât pe voi cât și pe colegii de muncă cu care urmează să intrați în contact zi de zi.