Florile aduc viață și culoare atât în grădinile noastre, cât și în case. Begonia este una din plantele preferate de mulți oameni datorită culorilor și frunzelor acesteia. În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi legate de cum se îngrijește o Begonia.
Ce este o Begonia?
Begonia este o plantă ce face parte din familia Begoniaceae și cuprinde peste 2000 de specii diferite. Originară din zonele cu un climat tropical, aceste plante pot fi crescute atât în casă, cât și în grădină.
Care sunt cele mai populare specii de Begonia?
Având mai mult de 2000 de tipuri de specii, fiecare specie se diferențiază prin forma florilor, culoare și forma frunzelor.
Printre cele mai cunoscute tipuri de Begonia se numără Begonia Cerată, Tuberculată, Begonia Rex și Begonia Aripi de Înger.
Iată câteva sfaturi legate de cum se îngrijește o Begonia în casă și în grădină.
Cum se îngrijește o Begonia. Begonia plantată în grădină
Când plantăm o Begonia?
Plantăm o Begonia în grădină abia atunci când nu mai există riscul de îngheț. Begonia este foarte sensibilă la frig, chiar si o temperatură de 10 grade este prea scăzută pentru ea.
Așadar vom planta tuberculii de begonia spre sfârșitul sezonului de primăvară, atunci când aceștia au încolțit.
Unde plantăm o Begonia?
În general, o Begonia are nevoie în egală măsură de soare cât și de umbră. Un loc care să primească dimineața lumină solară și umbră după-masa este un loc ideal.
În funcție de cât de cald este climatul în care locuiți, puteți alege o anume specie de Begonia.
În zonele foarte calde, puteți planta o Begonia cu frunzele închise la culoare și cu rezistență mai mare la soare.
Ce trebuie luat în considerare înainte de a planta o Begonia?
Tuberculii de Begonia trebuie plantați în casă, într-o tavă sau un ghiveci Acestea nu trebuie să fie adânci. În tavă punem un amestec de pământ umed și apoi vor fi puși într-un loc întunecat. După patru săptămâni aceștia vor încolți.
Tuberculii încolțiți trebuie mutați într-o zonă cu multă lumină atunci când mugurii au o înălțime de aproximativ 2-3 centimetri.
Se plantează la o distanță de 15-20 cm unul de celălalt, în funcție de mărimea plantelor la maturitate.
O plantă Begonia are nevoie de o bună circulație a aerului pentru a o feri de pericolul apariției făinării plantei. În timpul lunilor foarte calde, planta trebuie ferită de soarele arzător al amiezii. Soarele puternic stresează planta.
Chiar dacă speciile de Begonia au un mod similar de îngrijire, există diferențe în ceea ce privește necesitățile sale. E ideal să consultați informațiile legate de îngrijirea speciei de Begonia pe care o doriți.
Atenție! Aceste plante pot fi otrăvitoare pentru animalele de companie (câini, pisici).
Cum se îngrijește o Begonia ca plantă în casa proprie
De câtă lumină are nevoie o Begonia?
Ca în cazul unei Begonia din grădină, și cele din casă trebuie ferite de lumina directă a soarelui.
În funcție de specie, o Begonia are nevoie de mai multă sau mai puțină lumină pentru a fi fericite. Extremele trebuie evitate: nici prea multă lumină, nici prea puțină.
Un loc cu lumină difuză este cel mai ideal loc pentru o Begonia.
De câtă apă are nevoie o Begonia?
Problemele unei Begonia apar atunci când e vorba de cantitatea de apă necesară pentru a o uda.
Prea multă apă va duce la putrezirea rădăcinilor. Atunci când udați planta, verificați cu mâna dacă pământul este uscat. Primul centimetru ar trebui să fie nici prea umed, nici prea uscat.
La ce temperatură menținem Begonia?
O plantă de Begonia nu este foarte pretențioasă la schimbările ocazionale de temperatură din cameră. Expunerea îndelungată la temperaturi joase este un factor nociv pentru Begonia.
Cum se îngrijește o Begonia fără să îi punem viața în pericol
Nu așezăm o Begonia într-un loc prea uscat (lângă calorifer), dar nici într-un loc cu umiditate constantă. Acestor plante le place un mediu mai umed, însă nu le place ca frunzele să le fie constant umede.
Unele tipuri de Begonia trebuie plantate în ghivece care nu sunt adânci. Anumite specii își mențin rădăcinile mai aproape de suprafața pământului. Un ghiveci adânc va aduce probleme pentru Begonia în ceea ce privește udarea ei.
Tuberculii de Begonia nu trebuie lăsați în pământ odată cu venirea sezonului rece căci vor îngheța. În perioada de vară târzie, tuberculii trebuie scoși din pământ, curățați și ținuți în bucăți de ziar.
Nu udăm niciodată frunzele Begoniei. Vom uda doar pământul, iar frunzele vor rămâne uscate.
Aceste plante au fost si vor fi mereu o sursă de bucurie în casele și grădinile noastre. E drept, sunt niște plante destul de pretențioase. Multele sale nevoi s-ar putea să ne facă să ne gândim de două ori înainte de a încerca să îngrijim o asemenea plantă.
Dar cu puțină răbdare vom putea avea o asemenea plantă care să ne bucure privirea tot timpul anului.