Crizantemele sunt poate cel mai cunoscut mesager al toamnei in gradini si parcuri. Cu miresme puternice si inconfundabile, crizantemele, cunoscute si dub denumirea de tufanele, dumitrite sau margarete de toamna delecteaza prin specile sale diverse, circa 30, in culori si forme diferite si captivante, toate ducand pana in prag de iarna vitalitatea si energia celui mai imbelsugat anotimp al anului. Pentru a va bucura de acest spectacol floral, mai jos gasiti cateva detalii despre cum se inmultesc tufanelele, speciile de crizantema cu flori mici, dar bogate si pline de viata, sfaturi preluate de pe site-ul Homeguides.sfgate.com.
Crizantemele produc seminte mici care incep sa incolteasca odata cazute pe pamant. Ele nu germineaza insa pana cand temperaturile nu depasesc 18-20 de grade primavara. Dar daca vreti sa o luati de la zero, cultivati semintele de crizantema intr-un sol bogat in substante nutritive undeva in luna mai. Este important insa sa tineti cont de faptul ca semintele nu trebuie ingropate, ci doar presarate pe sol, in caz contrar nu vor incolti. Daca solul este umed si expus soarelui, procesul de germinare ar trebui sa inceapa dupa doar trei saptamani de la insamantare.
In acelasi timp, trebuie sa stiti ca florile de crizantema se dezvolta si din lastari. Fiecare astfel de lastar ar trebui sa aiba o lungime de cel putin 15 centimetri si sa aiba destule frunze pe el astfel incat sa permita procesul de fotosinteza. Lastarul trebuie introdus intr-un ghiveci cu pamant schimbat si imbogatit cu nutrienti, asezat apoi in spatii interioare, cu acces la lumina indirecta. Udati la radacina o data pe saptamana si lastarii se vor dezvolta rapid in noi plante.
Pentru ca aceste flori de toamna se dezvolta in tufe, radacinile tind sa se incalceasca in timp, ingreunand absorptia de oxigen, apa si substante nutritive. Din acest motiv, plantele nu mai produc la fel de multe flori ca la inceput. In acest caz, este indicat ca primavara, o data la 3-5 ani, sa separati florile din tufe, dezradacinandu-le cu mare grija si plantandu-le in alte zone. Veti observa ca noile fire vor produce flori mult mai bogate si mai colorate.
Daca vreti sa aveti parte toamna de acelasi spectacol de forme, culori si miresme, atunci primavara, pana in luna iulie, ciupiti aproximativ zece centimetri din fiecare tulpina pentru a favoriza inflorirea pe timp de toamna si a stimula planta sa se dezvolte in tufis. Firele cresc mult mai viguroase si rezista astfel si mai mult timp in vaze cu apa, dupa ce sunt taiate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: