Fara indoiala, liliacul si magnolia reprezinta principalele bucurii ale primaverii. Mirosul florilor este puternic si ne imbie sa petrecem cat mai mult timp in natura. Daca doriti sa va bucurati de mireasma liliacului in propria gradina, v-am pregatit in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru plantarea si ingrijirea acestuia. Iata cum se inmulteste liliacul:
Cum se inmulteste liliacul
Pentru a inmulti liliacul, cea mai buna perioada sunt reprezentate de lunile de primavara sau toamna. In ceea ce priveste lastarii, va recomandam sa alegeti unii care masoara cel mult 30 cm, deoarece cu cat sunt mai inalti, cu atat va trebui sa luati mai multe radacini, pentru a avea succes.
Primul pas este sa indepartati solul din jurul tufeti si sa taiati puiul cat mai departe de planta mama, cu ajutorul unei foarfece speciale de taiere, asigurandu-va totodata ca aveti cativa cm de radacina atasati la noua planta – cu cat mai multe radacini are lastarul, cu atat mai sanatoasa va fi planta. Apoi, urmatorul pas este sa luati 3-4 lastari si sa ii plantati intr-un ghiveci de un litru sau chiar in pamant. Optional, se poate adauga ingrasamant la radacini, insa acest lucru nu este obligatoriu. Pentru a va asigura ca acestia se vor dezvolta corespunzator, trebuie sa plantati lastarii la aceeasi adancime la care au fost plantati atunci cand erau atasati la planta parinte.
Cum se inmulteste liliacul. Cum se uda liliacul
La inceput, liliacul trebuie udat de circa trei ori pe saptamana, pana radacinile se prind bine in noul loc. Apoi, acesta poate fi udat doar o data pe saptamana, exceptand zilele toride de vara, cand e seceta si umiditatea este scazuta. Odata adaptat locului si pamantului in care a fost mutat, liliacul va rezista cu bine secetei. Daca sufera de sete, frunzele liliacului se ofilesc si se ruleaza inspre interior, asadar, asigurati-va ca il udati ori de cate ori este nevoie.
Cum se inmulteste liliacul. Cum se taie lilliacul
Taierile de intinerire sunt obligatorii la arbustii mai batrani pentru a incuraja dezvoltarea lastarilor tineri si o inflorire abundenta; taierile de intinerire a liliacului presupun reducerea ramurilor batrane la 2/3 din lungime. De cealalta parte, taierile de formare la liliac nu sunt obligatorii, decat daca doriti ca arbustul sau tufa sa aiba o forma anume si se pot face dupa ce s-au uscat florile.
Este recomandat ca taierile sa se faca toamna; daca acest lucru nu este posibil si arbustul este taiat primavara devreme, liliacul nu va face prea multe flori in acel an. Pentru ca arbustul sa aiba un foliaj cat mai mare, se pot face taieri si primavara devreme.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: