Nu conteaza cat de mica este gradina de langa casa, important este cat de multa viata poti sa-i dai prin amenajare. Acolo trebuie sa gasesti un loc in care sa te relaxezi si sa te conectezi cat se poate de mult cu natura. Insa, ideal este ca pe langa flori, arbusti si alte plante, sa aduci si alti prieteni ai naturii. Noi credem ca o gradina fara pasari este ca un concert fara orchestra.
Iar ca „artistii” sa vina in gradina voastra si, mai mult, sa cante si gratis trebuie sa le faceti case. E o munca placuta, distractiva si, in cazul in care aveti si copii mici, o lectie despre cum sa te apropii de natura si sa inveti sa o respecti. In acest articol va propunem o serie idei de casute pentru pasari pe care puteti sa le amenajati in gradinile casei.
Pe langa faptul ca atrageti micile zburatoare, aceste mici casute va pot infrumuseta foarte mult gradina. Iata cateva modele de astfel de casute pe care le puteti face singuri acasa.
Daca va place sa mesteriti in timpul liber si aveti talent la facut machete, puteti incerca sa faceti o casa in miniatura pentru micile zburatoare. De ce nu, puteti incerca sa faceti chiar casa voastra in miniatura.
Mai exista si varianta prin care puteti sa folositi materiale reciclabile. Daca aveti si copii mici, e clar ca o astfel de lucrare va fi si o adevarata lectie de reciclare a unor obiecte care, altfel, ar dauna mediului inconjurator.
De asemenea, daca nu prea aveti timp, puteti face niste casute pentru pasari mai simple. Insa, cateva elemente de design vor schimba total locuintele micilor zburatoare.
Specialistii in amenajarile gradinilor sfatuiesc sa incercati sa puneti si casute colorate, dar care sa se asorteze cu plantele. Cu o casuta verde cu siguranta nu puteti da gres.
Trebuie sa aveti in vedere trei dimensiuni importante: diametrul orificiului prin care intra pasarea, aria laturii de jos (unde isi face cuibul) si distanta de la orificiul de intrare pana la fundul casei.
Orificiul trebuie sa fie de pana la 2,50 centimetri. Cele mai multe specii de pasari cantatoare reusesc sa intre in aceste casute. In plus, e bine sa nu atrageti nici pasari foarte mari.
Aria laturii de jos trebuie sa fie suficient de mare pentru ca puii pasarii sa se poata dezvolta. Puteti construi o suprafata de 12 x 12 centimetri.
Distanta dintre orificiul de intrare si fundul casutei trebuie sa fie de aproximativ 12 centimetri, de ajuns cat sa-si faca pasarea cuib, sa depuna oua si sa fie cat mai bine protejata de pradatori.
De asemenea, foarte important, in partea de jos faceti cateva gauri mici, prin care sa se poata scurge apa care ar putea patrunde in casuta. Astfel, se va preveni si aparitia mucegaiului. De asemenea, pe o laterala, sub acoperis, faceti o gaurica mica, pentru aerisirea casutei pasarelelor.
Surse: Housebeautiful.com, Pinterest.com, Gardendesign.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: