Mujdeiul nu este doar un preparat delicios, ci si un remediu natural eficient daca usturoiul este zdrobit si preparat dupa reteta doctorului Ovidiu Bojor.
Peste cateii de la o capatana de usturoi, se pune o lingurita de sare grunjoasa si o lingurita de miere de albine. Se freaca bine in piua de lemn sau mojar de ceramica, pana se obtine o pasta. Apoi se pune o lingura de ulei si se freaca pana se obtine o emulsie. La final se adauga 1-2 linguri de otet de mere si se amesteca bine.
Preparat astfel, sustine Ovidiu Bojor, mujdeiul poate fi folosit la asezonarea alimentelor, dar si consumat de catre cei care sufera de gastrita, uleiul protejand mucoasa gastrica.
Efecte antibacteriene si antifungice
O serie de studii au demonstrat ca usturoiul are puternice efecte antibacteriene si antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric si cel duodenal.
Datorita efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventa ciuperca responsabila de candidoza vaginala), agentii sai activi sulfurosi fiind capabili sa dezintegreze peretii celulari si proteinele acestei ciuperci.
Cine este Ovidiu Bojor
In varsta de 95 de ani, Ovidiu Bojor este un renumit fitoterapeut, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale[1]. Este detinator al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de catre Forumul Presedintilor Patronatelor din Romania si Diploma de Merit Academic, acordata de presedintele Academiei Romane.
In 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti, iar in 1968 a devenit doctor in farmacie cu teza: ”Contributii la studiul ciupercii Claviceps purpurea”.
A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrari stiintifice si este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate si de carti de informare stiintifica. Este detinatorul a peste 40 de brevete de inventie, majoritatea aplicate in cercetare si in productie, doua dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur si argint la Saloanele Internationale de Inventii.
Surse: tvr.ro, stirilernl.ro