E perioada în care murăturile și dulcețurile sunt printre principalele activități în gospodăriile noastre. Dacă săptămânile trecute am discutat despre cum punem varza la murat, astăzi vă vom prezenta cum se pun gogoșarii în oțet.
Există mai multe rețete și feluri de a pune gogoșarii în oțet, iar ingredientele diferă și ele în funcție de zona țării sau de preferințele fiecăruia. Acestea sunt trei rețete pe care le puteți folosi.
Cum se pun gogoșarii în oțet
Pentru această rețetă vom avea nevoie de două borcane mari de un litru și 2 kg de gogoșari proaspeți. Pe lângă acestea vom mai avea nevoie de 1.2 l de apă, 600 ml oțet, 50 g sare, 300 g zahăr, boabe de piper și de muștar, frunze de dafin, două rădăcini de hrean și frunze de țelină.
Gogoșarii se spală apoi le scoatem cotoarele și semințele. Îi tăiem în sferturi, iar hreanul e și el tăiat subțire. Vom așeza câteva frunze de țelină pe fundul borcanului, apoi așezăm gogoșarii. Printre ei punem hrean, frunze de dafin și frunze de țelină. La final, vom pune câteva boabe de piper și de muștar.
Apa si oțetul, în cantități egale, se amestecă într-un vas. Adăugam mai apoi zahărul, care va lua din acreala oțetului, și sarea. Tot acest amestec se fierbe și apoi se pune peste gogoșari.
Gogoșari murați – rețetă cu mai puțin oțet
Această rețetă este mai puțin acră față de prima rețetă, iar gogoșarii vor fi puși în borcane mai mici, de 800 ml.
Cantitatea de sare, zahar și alte condimente este la fel ca la prima rețetă, doar cantitatea de oțet va fi mai mică, mai exact 330 ml.
Peste gogoșarii tăiați vom adăuga sarea și zahărul, apoi oțetul. Le amestecăm bine și le vom lăsa la răcoare timp de 24 de ore, timp în care îi amestecăm de vreo 2-3 ori.
După cele 24 de ore, vom scoate gogoșarii din zeama lor și îi vom pune în borcane. Zeama rămasă va fi fiartă și apoi pusă în borcane, peste gogoșari.
După ce punem capacul borcanelor, le întoarcem cu susul în jos, și le vom acoperi cu o pătură.
Se recomandă folosirea unor borcane mai mici, deoarece gogoșarii puși cu ajutorul acestei rețete sunt mai sensibili, iar după deschiderea borcanului, acesta trebuie păstrat în frigider.
Cum se pun gogoșarii în oțet, la rece
Ultima rețetă pe care v-o prezentăm folosește saramură care nu necesită fierbere.
Vom avea nevoie de 5 kg de gogoșari, un litru de oțet și 200 g de miere de albine. Mai avem nevoie de două linguri de sare, o legătură de hrean, boabe de muștar și de piper și frunze de țelină. Pentru decor putem folosi morcovi, rădăcină de țelină sau un dovlecel.
Gogoșarii se spală și se taie, apoi se pun pe un șervet pentru ca să se absoarbă apa. Punem apoi gogoșarii într-un vas mare, peste care punem oțetul, mierea și sarea. Apoi adăugăm hreanul, 2-3 frunze de dafin, boabele de piper și frunzele de țelină. Toate acestea se mestecă bine.
Acoperim vasul cu un servet și îl lăsăm la rece 24 de ore. Amestecăm din când în când în vas. Punem mai apoi gogoșarii în borcane și punem morcovi sau dovlecel pentru decor.
Spor și poftă bună!