Primavara si toamna sunt, fara indoiala, cele mai incarcate perioade pentru gospodine. Trebuie sa pregateasca atat casa, cat si camara sau gradina pentru noul sezon. Nu vom vorbi inca despre sarcinile pe care le au acestea primavara, avand in vedere ca inca nici nu a venit iarna, in mod oficial, ci ne vom axa doar pe anotimpul in care ne aflam acum si anume toamna. Mai exact vom vorbi despre muraturi si despre cum ne pregatim pentru iarna. Daca saptamana trecuta am invatat cum se pune punem varza murata la butoi, dupa reteta ungureasca si cum punem castravetii la murat, dupa metoda bulgareasca, astazi vom vedea cum se pune pepenii la murat.
Da, in cazul in care nu stiati, putem pune si pepeni la murat, nu doar castraveti, varza, gogosori altele cu care suntem obisnuiti. Daca inca nu ati apucat sa cumparati pepeni pentru a-i pune la murat pentru iarna, sa stiti ca inca se mai gasesc de cumparat, dar trebuie sa va grabiti, ca nu vor mai fi pentru mult timp.
Cum se pun pepenii la murat. Pepeni la borcan (felii)
Ingrediente:
- 1 pepene verde foarte bine copt
- 4 radacini de hrean
- o capatana de usturoi
- 3 crengute de marar uscat
- 3 crengute de cimbru uscat
- 3 linguri de sare grunjoasa
- 3 litri de apa
Reteta:
Spalati bine pepenele si taiati-l in felii de aproximativ 2 cm, dupa care in bucati, potrivite pentru borcanul pe care vreti sa il folositi (daca borcanul este suficient de mare, puteti lasa feliile intregi). Puneti feliile de pepene in borcan si aranjati printre ele crengutele de cimbru si marar, cateii de usturoi decojiti si radacinile de hrean taiate in patru pe lungime. Amestecati cei 3 litri de apa sau cele 3 lingurite de sare si turnati saramura peste pepene, dupa care inchideti ermetic capacul. Pastrati borcanul intr-un loc racoros si intunecat. Pepenele va fi murat in aproximativ 2 luni.
Cum se pun pepenii la murat. Pepeni la butoi (intregi)
Ingrediente:
- pepeni verzi mici (aprox. 10 kg)
- 2 pahare (250 ml) sare
- 1 pahar (250 ml) zahar
- 1 l apa
- 500 g mix verdeturi si mirodenii ( frunze de visin, hrean, coacaze si viata de vie)
- 3 kg mere verzi de vara
Reteta:
Pregatiti butoiul, spalati pepenii, merele si verdeata. La fundul butoiului, puneti o parte din frunze si apoi aranjati cat mai bine pepenii in butoi. In gaurile care raman dupa ce ati aranjat pepenii, adaugati merele. Asezati, de asemenea, verdeata printre pepeni si neaparat un strat generos de frunze de vita de vie deasupra, ca sa nu faca „floare”, cand deschideti butoiul si nu mai este inchis ermetic. La sfarsit, adaugati saramura – la 10 litri de apa se adauga 2 pahare de sare si 1 pahar de zahar, amestecati bine pana se dizolva si turnati in butoi. Inchideti butoiul ermetic si lasati-l in beci aproximativ 1.5-2 luni.
*Cei care doresc, pot intepa pepenii langa codita, insa acest pas nu este necesar, ei se mureaza oricum.
Foto: bucatarul.eu, avantaje.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: