Dupa ce, luni bune, au sustinut ca nu sunt suficiente dovezi care sa confirme ipoteza transmiterii aeriene a coronaviruslui, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-au razgandit. Situatia s-a schimbat la presiunea oamenilor de stiinta.
Pana de curand, OMS sustinea exclusiv varianta transmiterii COVID-19 prin picaturile eliminate atunci cand o persoana deja infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Acestea pot transmite infectia daca intra in contact cu gura, mucoasa nazala sau ochii altor persoane.
Insa recent, peste 230 de cercetatori au sustinut, intr-o scrisoare comuna, ca virusul ramane in aer in particule mici, cum sunt cele expirate de un bolnav, si poate infecta alte persoane. Noua teorie presupune ca virusul poate fi transmis dintr-o parte in alta prin intermediul sistemelor de ventilatie, intr-o cladire de birouri sau in alte spatii aglomerate.
Tot mai multe dovezi
Dr.Benedetta Alleganzi, care coordoneaza din punct de vedere tehnic activitatile de prevenire si control in cadrul OMS, a admis ca sunt din ce in ce mai multe dovezi care sustin ipoteza autorilor scrisorii. „Credem ca trebuie sa fim deschisi in legatura cu noile dovezi si sa le intelegem implicatiile asupra transmiterii” coronavirusului, a spus Alleganzi, potrivit CNN.
Maria Van Kerkove, epidemiolog OMS, vine cu o completare. Multi dintre cei peste 230 de exeperti sunt ingineri. Ei aduc in comunitatea stiintifica informatii suplimentare despre transmiterea infectiei prin intermediul sistemelor de ventilatie. Potrivit Mariei Van Kerlove, in lumina noilor dovezi, specialistii OMS lucreaza la un nou articol stiintific privind transmiterea COVID-19. Acesta va fi dat publicitatii in urmatoarele saptamani.
Cele trei reguli de aur pentru limitarea infectarilor
Indiferent de concluziile finale ale oficialilor OMS, sunt trei reguli simple pentru a limita infectarea cu COVID-19. Trebuie Sa evitam locurile aglomerate, sa purtam masca in spatiile inchise si sa ne spalam des mainile.
Medicul Virgil Mista atrage atentia ca amenintarea COVID-19 este „cat se poate de reala”. „Am vazut si am tratat pana acum impreuna cu colegii mei multe cazuri, de la cele mai usoare, pana la forme severe, am vazut oameni luptadu-se din greu cu boala, deci nu vorbesc din auzite, amenintarea este cat se poate de reala si este esential sa controlam evolutia pandemiei in fiecare zona a tarii”, a explicat Musta.
Cititi si: Aerul conditionat si coronavirusul. Care este riscul de infectare
Cititi si: Romania, sub asaltul COVD-19. La ce sa ne asteptam