V-ati hotarat sa schimbati culoarea peretilor si sa va ocupati singur de asta. Ati ales culoarea, v-ati luat echipamentul necesar, nu trebuie decat sa treceti la treaba. Iata cum zugravim fara sa lasam urme, urmand anumite etape si respectand cateva reguli de baza.
Cum zugravim fara sa lasam urme. Cand zugravim?
Nu degeaba lucrarile de renovare au loc cand este frumos afara. Nu este recomandat sa va apucati de vopsit cand este foarte frig , foarte cald sau intr-o zi ploioasa. Iata de ce.
La temperaturi scazute, in general intinderea vopselei pe suport se face cu dificultate, uscarea are loc lent si pelicula umeda se poate imbiba de praf. Temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, chiar si dupa aplicare, intrucat formarea filmului de vopsea nu se face corespunzator, compromitand astfel calitatea si rezistenta lucrarii in timp.
Totodata, temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 de grade atunci cand dati cu vopsea. Se va evita aplicarea produsului pe fatade in perioada din zi cand suprafata este expusa direct razelor solare, pentru ca vopseaua se usuca rapid, pelicula nu are timp sa se etaleze pe suport, aderenta este scazuta si pot aparea defecte (urme de pensula sau trafalet, exfolieri etc).
Evitati sa dati cu vopsea in zilele ploioase sau cu procent de umezeala ridicat (mai mare de 70%).
Cum zugravim fara sa lasam urme. Spatiul si materialele
De fiecare data cand vopsiti la interior, asigurati-va ca exista o aerisire (ventilatie) corespunzatoare a spatiului de lucru, atat pentru o uscarea corespunzatoare a vopselei, cat si pentru evitarea inhalarii vaporilor degajati.
Daca este posibil eliberati camera de orice mobilier si alte lucruri. Daca nu este posibil acest lucru, mutati-le in asa fel ca sa aveti destul spatiu pe langa pereti si unde vreti sa zugraviti. Nu utitati sa le acoperiti cu o folie de plastic sau alt material pentru a nu le stropi cu var. De asemenea, este important sa acoperiti dusumeaua cu ceva pentru a nu o murdari. Tocurile de la usi si geamuri, prizele si intrerupatoarele se pot acoperi pe marginea care vine in contact cu peretele cu scotch pentru a le proteja.
Pregatiti-va materialele din timp. Este important ca atunci cand incepeti sa zugraviti sa aveti la indemana toate sculele (trafalet, pensula, spaclu, hartie abraziva, banda de hartie , folie de plastic) si materialele necesare (vopsea lavabila, culoarea de amestec pentru vopsea lavabila, ipsos sau glet pentru reparatii, amorsa etc). Va puteti face o lista cu lucrurile necesare si sa le procurati din timp pentru ca atunci cand incepeti lucrul sa nu mai fiti nevoiti sa-l intrerupeti pentru ceva.
Cum zugravim fara sa lasam urme. Pregatirea peretilor
Daca este cazul, se pregatesc peretii indepartand cu spaclul zugraveala veche, care sta sa cada. Se repara cu glet gaurile si fisurile din perete, iar in cazul in care acestea sunt prea adanci, se umplu cu ipsos, abia apoi se aplica gletul. In etapa urmatoare, se slefuiesc cu hartie abraziva zonele unde s-au efectuat reparatiile, se curata peretii de praful rezultat in urma reparatiilor cu o matura curata, apoi se trece la aplicarea amorsei, care are rolul de a fixa vopseaua pe pereti. Amorsa se prepara din aracet amestecat cu apa, in proportie de 1/10. Dupa ce aracetul este amestecat foarte bine cu apa, se aplica cu bidineaua direct pe pereti, pentru a-i umezi. Apoi, asteptam intre 30 si 90 de minute, pentru ca umezeala sa intre in pereti.
Cum zugravim fara sa lasam urme. Aplicarea lavabilei
Aplicarea vopselei lavabile se face dupa ce s-a uscat amorsa. Cea mai buna aplicare a vopselei lavabile se face cu trafaletul.
Cumparati vopsea de calitate, altfel riscati sa nu acopere bine peretii si sa trebuiasca sa dati mai multe straturi
Nu o diluati prea mult cu apa, decat atat cat e necesar sa o puteti intinde bine cu trafaletul. Puneti putina apa, amestecati bine si incercati pe perete. Daca va fi prea diluata, va trebui sa dati mai multe straturi si nu va fi rezitenta in timp
Daca preparati culoarea acasa, nu puneti tot pigmentul odata in lavabil. Puneti cate putina culoare , amestecati si incercati cu o pensula pe perete sa vedeti daca e culoarea dorita. Inaine de a incepe sa zugraviti amestecati foarte bine culoarea cu lavabilul. Altfel riscati sa apara puncte de culoare pe pereti cand zugraviti.
Nu umpleti trafaletul cu lavabil cand dati pe perete pentru ca se va scurge pe perete si pe dusumea. Folositi un gratar pentru a-l stoarce.
Se incepe cu tavanul si se continua cu peretii, pentru a nu ii stropi pe urma. Inainte de a incepe vopsirea peretilor cu trafaletul, vopsiti muchiile cu o pensula.
Este foarte important sa zugraviti o suprafata odata (de exemplu, tot tavanul odata sau un perete intreg odata), pentru a nu permite dungilor de vopsea sa se usuce. O dunga trasa lanaga una deja uscata se va vedea urat. Astfel, peretii din incaperi inalte vor fi vopsiti fie cu un trafalet cu tija lunga, fie de doua persoane in echipa, ca sa nu se vada imbinarile.
Daca e nevoie sa dati mai mule straturi de lavabila, nu dati stratul urmator pana nu sa uscat bine stratul dinainte
Imediat ce ati terminat de zugravit, spalati bine trafaletul si pensula pentru a putea fi refolosite. Nu lasati sa se usuce vopseaua pe ele.
Surse: popavel.blogspot.rodivahair.ro, sticky.ro, renovis.ro
Sursa foto: familyhandyman.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: