Creșterea plantelor în apartament poate fi o activitate placuta, care vine la pachet cu multe satifacții. Pentru inceput, cei care locuiesc în apartamente pot sa isi concentreze atenția asupra unor plante usor de ingrijit, iar apoi sa faca pasul catre speciile mai exotice si mai pretentioase.
In acest articol va oferim cateva sfaturi utile pentru gradinarit în apartament.
Sfaturi pentru gradinarit în apartament. Pe balcon
Ghivecele exterioare sunt o optiune excelenta pentru incepatori. Puteti folosi ghivece cu rezervor, care mentin pamantul umed pe o perioada mai lunga, fara sa stati cu grija ca ati uitat sa udati plantele.
Aceste ghivece sunt ideale pentru zilele de vara, când soarele este puternic, iar florile ar trebui udate aproape în fiecare zi. Aceasta varianta va poate scuti de multe batai de cap.
Balcoanele sunt locuri perfecte pentru plante, insa, inainte de a le cumpara, ar trebui sa observati cata lumina ajunge in spațiul unde vreti sa va infiintati mica gradina. Potrivit specialistilor, opt ore de lumina directa este nivelul optim pentru plante tropicale, precum mici pomi fructiferi, portocali, de exemplu.
Daca balconul primeste mai putina lumina, orientati-va catre plante care se descurca mai bine in aceste conditii. Florile albe si pastelate arata mult mai bine noaptea, in timp ce plantele cu petale albastre sau violet au nevoie de mai multa lumina pentru a-si expune culorile.
Daca aveti un balcon spatios, unde puteti organiza evenimente, alegeti plante care isi emana parfumul seara, precum Floarea-lunii sau Nicotiana.
Sfaturi pentru gradinarit în apartament. In interior
Pentru spații înguste, alegeti plante care tind sa creasca mai degraba in sus, decat in lateral.
Gradinaritul in apartament ar trebui sa fie o activitate placuta si pentru cei care nu au mult timp liber la dispozitie. Sunt multe plante care nu necesita mai deloc atentie.
Adaptarea la conditiile din apartament este cruciala pentru o experienta placuta in cresterea florilor. De exemplu, pervazurile insorite sunt perfecte pentru plante care au nevoie de mult soare, precum Hypoestes sau Croton, care o duc cel mai bine în apropierea unei ferestre insorite, insa nu in lumina directa a soarelui.
Pentru colturi întunecate sau locuri umbroase puteti folosi Crini de pace sau Aspidistra.
Plantele din ghivece mici arata mult mai bine in grupuri. Pe langa aspectul estetic, aranjamentul creste umiditatea din acea zona, iar florile vor fi mai sanatoase. Pentru plante care se extind folositi cosuri suspendate.
Pomi mici, precum cei fructiferi, dau apartamentului o tusa exotica. Palmierii nu sunt o idee buna pe termen foarte lung, deoarce nu pot fi taiati, insa cresc foarte greu, iar timp de cativa ani va puteti bucura de ei in interior. Portocalii sau lamaii de apartament au nevoie de perioade lungi de expunere la soare in fiecare zi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: