Pizza este unul dintre felurile de mancare preferate de romani, mai ales in weekend. Si daca stai la curte si ai si ceva spatiu, un cuptor din lut este solutia ideala pentru a le pregati o pizza delicioasa copiilor si invitatilor.
Primul lucru la care trebuie sa ne gandim cand vrem sa construim un cuptor pentru pizza este locul unde va fi amplasat. Nu trebuie sa il ridicam prea departe de casa, dar nici prea aproape, pentru ca mai scoate fum si asta i-ar putea deranja pe unii membri ai familiei.
Daca ai deja un foisor amenajat, cuptorul poate sta foarte bine langa acesta, completand astfel zona de relaxare in zilele cu vreme frumoasa. Pizza va putea fi astfel consumata la masa din foisor, imediat ce este scoasa din cuptor, fierbinte si aromata.
De ce materiale e nevoie
Pentru ca ne-am propus sa va aratam cum se construieste un cuptor simplu, care sa nu coste prea mult, vom folosi caramizi si piatra pentru fundatie si soclu, nisip, argila, paie, cateva ziare sau folie de plastic si, desigur, apa.
Fundatia si soclu, ridicat la circa 80 de centrimetri de sol, pot fi facute din materiale recuperate de la alte constructii sau din lemn. Tot ce trebuie sa faceti este sa va asigurati ca lemnul este suficient de rezistent pentru a sustine greutatea intregii constructii.
Foarte importanta este si vatra cuptorului, care trebuie sa acumuleze si pastreze suficienta caldura pentru ca pizza sa se coaca bine si toate ingredientele sa fie rumenite. Asa ca pentru izolatie, vom alege sticle goale acoperite cu un amestec din pamant, nisip si paie.
In partea superioara a vetrei, se poate realiza un amestec de lut si nisip sau, dupa cum recomanda specialistii in domeniu, se pot aplica caramizi refractare, foarte bune in pastrarea caldurii. Insa, inainte de a pune bucatile de caramida nivelati cu un strat subtire de nisip.
Dom din nisip umed
Dupa ce vatra e gata, trasati un cerc in mijlocul, marcand astfel locul unde va fi construit un dom din nisip umed, acoperit cu un strat de ziare si folie de plastic. Realizati un amestec de lut, nisip si apa, acesta reprezentand primul strat sau invelis al cuptorului. Cea mai buna proportie: 25% lut si 75% nisip. Pentru a testa cat de bun este amestecul, faceti o bila cat o minge de tenis si lasati-o sa cada. Daca se descompune nu este bine legata, iar daca se deformeaza este prea umeda.
Avem amestecul omogen si nu mai ramane decat sa treceti sa realizati stratul care va pastra caldura cuptorului: intre 7 si 10 cm grosime. Cand stratul s-a mai uscat, cu ajutorul unei mistrii sau a unui cutit decupati orificiul care va deservi ca usa. Daca nu aveti horn, atunci orientati-va bine catre dimensiunea usii: 2/3 din inaltimea interioara a cuptorului.
Cuptorul nu este inca gata. Pentru a fi mai eficient, este necesar sa adaugat un strat termic de minimum 10 centrimetri, format din 50% lut si 50% nisip. Ca sa protejati cuptorul de intemperii, adaugat si un al treilea strat de nisip si pasta de var, in proportii egale. Lasati intreaga constructie sa se usuce si, dupa cateva ore sau cel mai bine a doua zi, puteti baga prima pizza la copt.
Sursa: renovat.ro
Cititi si: Constructia unui cuptor de pizza in cativa pasi simpli