Sarea este unul dintre nutrientii fara de care nu putem supravietui. Motivele sunt complexe si tin de functionarea optima a organismului uman. In plus, stim cu totii ca o mancare fara sare nu prea are gust.
Organismul uman nu poate stoca prea multă sare, de aceea trebuie să o consumăm cu regularitate, pentru o desfășurare optima a proceselor biologice esențiale, cum ar fi: menținerea unei presiuni adecvate a sângelui, distribuirea apei în corp, transmiterea nutrienților spre și dispre celule, transmiterea impulsurilor nervoase și a mișcărilor musculare.
Pe de alta parte, sarea potenteaza aromele si este unul dintre cei factori de baza care fac orice preparat mai gustos. Ceilalti trei sunt grasimea, care amplifica aromele si favorizează textura, acidul care da stralucire si echilibru si, nu in ultimul rand, caldura, care asigura textura mancarii.
Cantitatea care trebuie consumata zilnic
Cercetarile OMS au aratat ca majoritatea persoanelor consuma prea putin potasiu si prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandarile sunt atat pentru adulti (considerati in aceste recomandari ca persoane peste 16 ani), cat si pentru copiii peste 2 ani. Concret, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantitati trebuie adaptate la copii in functie de necesarul energetic.
OMS ofera liste cu cantitatea de sare si potasiu care exista in alimente, reamintind ca alimentele procesate contin cea mai mare concentratie de sare si ca, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate contin, evident, o cantitate mult mai mica de sare si ele ar trebui sa reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mancam zilnic.
Pe de alta parte, alimentele bogate in potasiu, care ar trebui incluse in dieta sunt fasolea si mazarea, nucile si alunele, legumele- spanacul, varza, patrunjelul, morcovul si fructele- bananele.
Surse: stiintacusaresipiper.ro, medlife.ro