Faceti o mare greseala daca depozitati ouale in locul special amenajat in usa frigiderului, avertizeaza oamenii de stiinta. Ei explica, cu argumente solide, de ce este gresit sa faceti asta si spun si care este modalitata corecta de pastrare.
Daca alegem sa pastram ouale in frigider, nu se recomanda asezarea lor in locul destinat de pe usa frigiderului. Deschiderea si inchiderea repetata a frigiderului provoaca agitarea oualor, aspect care accelereaza procesul de deshidratare a albusului din interior, prin respiratia care are loc prin porii prezenti in coaja oului.
Pentru a incetini scaderea umiditatii este indicat sa pastram ouale intr-un recipient inchis ermetic, asezat pe unul dintre rafturile frigiderului, spun specialistii in siguranta alimentara.
Temperatura de cel mult 4 grade
Ouale trebuie tinute in frigider la o temperatura de cel mult 4 grade. Ouale crude ce au fost scoase din coaja trebuie pastrate intr-un recipient etans (poate fi si un castron acoperit bine cu folie alimentara). Galbenusurile ar trebui acoperite cu apa, pentru a preveni uscarea lor. Inainte de utilizare, tot ce trebuie sa faci e sa strecori apa.
Ouale crude, inca in coaja, pot fi pastrate in siguranta pentru 4-5 saptamani de la data fabricatiei sau 3 saptamani dupa ce au fost cumparate. Ouale crude batute pot fi pastrate pentru 2 zile in frigider. Albusurile crude pot fi tinute timp de 4 zile la frigider, iar galbenusurile crude – timp de 2 zile.
Ouale fierte, in coaja, pot fi pastrate timp de o saptamana dupa fierbere, in frigider. In cazul oualor fierte si cojite, se recomanda consumul lor in aceeasi zi pentru a evita riscurile pentru sanatate.
Surse: stiintacusaresipiper.ro, retetepractice.ro