Stim cam ce mancaruri pregatim de Craciun in fiecare an, dar la deserturi gama de optiuni este mult mai mare. Cum ar trebui sa fie desertul unei mese imbelsugate de sarbatori? Noi va propunem trei retete de deserturi de Craciun, savuroase si usoare, potrivite pentru intreaga familie, dar si pentru mesele festive cu musafiri.
1. Deserturi de Craciun. Tort de mere
Alegeti ca desert principal un tort sanatos, care se topeste in gura si imbina aromele de sezon de mar si scortisoara.
Ingrediente:
- 12 mere
- 75 gr zahar
- 4 oua
- 75 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 12 lingurite de dulceata (optional)
- 1 litru smantana dulce pentru frisca
- 1 pahar de zahar pudra
- 4-5 linguri de zahar
- esenta de vanilie
- scortisoara pentru decor
Preparare:
Intr-o cratita mica puneti cele 4 linguri de zahar cu 2 linguri de apa si lasati sa fiarba incet pana ce zaharul se caramelizeaza si devine auriu. Turnati compozitia in tava in care faceti tortul (diametru de 28 cm) si o intindeti bine cu lingura. Daca folositi o tava cu peretii detasabili, puneti-o intr-o tava plata la cuptor, ca sa nu se scurga caramelul si zeama in cuptor.
Merele le curatati de coaja si cotor, le aranjati in tava si puneti daca doriti in fiecare cate putina dulceata. Mai presarati peste ele 1-2 linguri de zahar si le puneti la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute.
Intre timp, pregatiti pandispanul. Separati galbenusurile de albusuri, pe care le bateti spuma. La galbenusuri adaugati cele 75 gr de zahar si le bateti bine pana se fac spuma alba. Adaugati spuma de albusuri si amestecati-le cu grija, cu miscari de sus in jos. Puneti apoi faina si praful de copt si amestecati bine sa nu fie cocoloase. Daca e nevoie, treceti cu un tel atent prin aluat sa desfaceti cocoloasele. Puneti si cateva picaturi de esenta de vanilie.
Scoateti merele din cuptor, dupa ce le testati cu un cutit si constatati ca sunt coapte. Turnati aluatul de pandispan si distribuiti-l peste si printre mere. Puneti tava inapoi la cuptor si mai lasati 15-20 de minute, pana se rumeneste frumos pandispanul.
Scoateti tava, lasati-o cam o ora sa se raceasca, apoi treceti cutitul pe margini si rasturnati tortul pe o farfurie. Ornati cu frisca amestecata cu zaharul pudra si presarati scortisoara.
Sursa: lalena.ro
2. Deserturi de Craciun. Prajitura cu iaurt si fulgi de cocos
In ton cu ninsoarea pe care ne-o dormim de Craciun, aceasta prajitura se prepara foarte usor, are un gust proaspat si poate fi un desert fin sau o gustare dimineata la cafea.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 125 gr unt
- 500 gr iaurt
- 4 oua mari
- 250 gr zahar
- esenta de vanilie (cateva picaturi)
- 450 gr gris
- 1 plic praf de copt (10 gr)
Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 100 gr zahar
- zeama de la o lamaie
Pentru decor:
- 5 – 6 linguri fulgi de cocos
Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit).
Se freaca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul pentru cca. 1 minut. Se adauga ouale, cate unul, amestecand usor dupa fiecare. Se adauga iaurtul si se amesteca totul bine.
Se amesteca praful de copt cu gris si se adauga la crema de iaurt. Se adauga vanilia. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma dreptunghiulara de cca. 30 cm. lungime si 20 cm. latime. Se introduce aluatul in tava, se netezeste si se coace cca. 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca in tava.
Pentru sirop, se amesteca intr-o oala zaharul cu apa si zeama de lamaie. Se fierbe la foc mic cca. 5 minute si se toarna, fierbinte, peste prajitura racorita.
Inainte de servire, prajitura se taie cubulete sau triunghiuri mici si deasupra se presara fulgii de cocos.
Sursa: laurasava.ro
3. Deserturi de Craciun. Mousse au chocolat
Bineinteles, ciocolata nu poate lipsi de la masa de Craciun si va propunem sa o includeti in meniu in aceasta varianta rafinata.
Ingrediente:
- 150 gr ciocolata neagra
- 50 ml frisca lichida
- 2 linguri apa fierbinte
- 2 galbenusuri
- 100 gr zahar pudra
- 2 albusuri
- 50 gr zahar tos
- 100 ml frisca lichida
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ciocolata tocata
- zmeura
- cacao
- frisca
Ciocolata rupta bucati se pune impreuna cu 50 ml frisca lichida intr-un bol de sticla, care se pune pe bain-marie, amestecand din minunt in minut pana se topeste ciocolata. Se retrage bolul si se pune treptat apa fierbinte, amestecand in continuu.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se incorporeaza in ciocolata topita, amestecand rapid pentru a nu se cuagula galbenusul.
Albsurile se bat cu un praf de sare pana se transforma in spuma, apoi se adauga zaharul tos, treptat, amestecand in continuu pana se dizolva zaharul si obtinem o bezea lucioasa.
Frisca se bate spuma tare si se lasa deoparte. Dupa ce amestecul de ciocolata se racoreste (il lasati 10 minute la frigider) se incorporeaza bezeaua si frisca batuta si se amesteca cu o spatula de silicon. Spuma obtinuta se repartizeaza in pahare/cani, se pune cate o lingurita de frisca, se presara ciocolata tocata sau/si cacao si se poate orna cu zmeura.
Sursa: pasiunepentrubucatarie.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: