Pandemia de coronavirus ne-a facut sa acordam o atentie mult mai mare curatarii si dezinfectarii mainilor si suprafetelor. Cu totii am constientizat cat de importante sunt eforturile pentru a tine la distanta germenii periculosi pentru om care, de obicei, patrund in organism prin aerul expirat.
Sfaturile expertilor in sanatate publica sunt clare. Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia cu coronavirus. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi dezinfectanti pentru maini pe baza de alcool in concentratie de 70%.
In cazul suprafetelor, dezinfectanții chimici ce pot ucide coronavirusul sunt cei care conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. O solutie dezinfectanta care contine 90% sau 91% alcool este, uneori, prea puternica si nu prea eficienta. Arde partea exterioara a celulei, fara a mai patrunde in interior si a distruge germenul. In schimb, un dezinfectant cu 70%-75% alcool are suficienta apa pentru a trece de membrana celulei si a elimina germenii.
Unul dintre cei mai populari dezinfectanti de maini este Hygenium, varianta de 300 de mililitri. Daca vorbim despre o singura persoana care se curata pe maini de 4-5 ori pe zi, o astfel de sticluta ar trebui sa fie consumata in aproximativ 3-4 saptamani. Pentru protejarea pielii, formula este imbogatita cu glicerina si extract de aloe vera. Produsul este usor de utilizat ca urmare a sistemului cu pompita: aplicati o cantitate mica de gel si frecati mainile pana la uscare!
Ghid pentru o curatenie generala
In afara coronavirusului, mai sunt si alti germeni care, depusi pe suprafetele din casa, ne pun sanatatea in pericol, motiv pentru care este nevoie de o curatenie generala o data la 2-3 luni. Potrivit National Institutes of Health, baia si bucataria sunt camerele unde se pot dezvolta cele mai multe bacterii periculoase si mucegaiuri, pentru ca sunt spatii umede. Asadar, este nevoie sa acorzi o importanta speciala dezinfectarii acestor incaperi.
Este important sa stii ca orice solutie de igienizat are nevoie de un timp pentru a actiona, asa ca, inainte de a curata alte suprafete, toarna dezinfectant in vasul de toaleta si lasa-l sa stea cel putin 15 minute. Totodata, pune in vas si peria de toaleta, ca sa o igienizezi si pe aceasta.
Apoi, nu uita sa cureti cu ajutorul unui burete si al lavetelor, cada, chiuveta, oglinda, suportul de periute, sapuniera, perdeaua de la dus, daca folosesti asa ceva, si toate celelalte accesorii. La final, ocupa-te de gresie si de covorasul din baie. Acesta din urma poate fi antibacterian si antiderapant, ca sa te ajute sa-l intretii mai usor si sa-ti ofere confort si un plus de siguranta.