Luna cireselor se incheie si, cat le mai gasiti in piata, puteti profita sa faceti si ceva deserturi. Astazi va propunem sa incercati o reteta de dulceata de cirese amare, aceasta delicatesa a vechii bucatarii romanesti. Nu are egal ca umplutura la clatite si nici savurata ca atare, doar cu un pahar de apa rece. In continuare, va prezentam reteta clasica de dulceata de cirese amare, dupa arta-culinara-romaneasca.blogspot.ro.
Ingrediente:
- 1 kg cirese amare
- 0,9 kg zahar
- o lamaie mijlocie
- o jumatate de baton de vanilie sau un plic cu zahar vanilat (optional)
Dulceata de cirese amare. Mod de preparare
Se curata ciresele de samburi, se pun intr-un vas emailat, se adauga zaharul si se lasa la odihnit 3-4 ore.
Apoi se pune vasul la foc mic. Cand incepe sa fiarba, se amesteca continuu cu o lingura sau paleta de lemn, pe care o folosim numai la prepararea de dulceturi, gemuri, marmelade.
Cand compozitia s-a legat, se stoarce zeama de la lamaie, se pune si batonul de vanilie si se mai fierbe cateva minute. Verificam legarea dulcetii, luand intr-o lingura si, daca curge greu, este gata.
Nu trebuie legata prea tare, deoarece apoi in timpul pastrarii se intareste prea mult.
Turnam dulceata calda in borcanele preincalzite, asezate pe o bucata de gresie, pentru a nu se sparge. Introducem borcanele in cuptorul aragazului, la foc mic, si le lasam 1-2 ore, ca sa prinda o pojghita deasupra. Apoi, asa calde, inchidem capacele, le asezam intr-o patura, invelite bine, lasand sa se raceasca incet, intre 24 si 36 de ore.
Preparata astfel, dulceata poate fi pastrata si 2-3 ani.
Sursa foto: jurnalderetete.md
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: