Riscul transmiterii coronavirusului prin intermediul alimentelor a fost analizat inca de la debutul pandemiei, in urma cu un an. Multi experti au recomandat, inca de atunci, spalarea si dezinfectarea produselor cumparate de la supermarket, pentru a reduce pericolul infectarii. Lucrurile sunt ceva mai complicate in cazul produselor neambalate, precum painea.
Pentru ca painea neambalata nu poate fi spalata sau dezinfectata, multi s-au intrebat daca aceasta este un vector de raspandire a virusului Sars-Cov-2. Raspunsul oficial este „NU”, au anuntat reprezentatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care au avut o intalnire cu principalele asociatii patronale din domeniul alimentar din Romania.
Afirmatiile sunt sustinute de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), care a transmis in repetate randuri ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a acestui virus.
Reclame cu continut inselator
Precizarile au venit dupa ce mai multe companii care produc si vand paine ambalata au sugerat ca, de fapt, cea neambalata ar fi periculoasa pentru sanatatea romanilor. „ANPC si-a reafirmat pozitia, in concordanta cu cea europeana, in legatura cu continutul inselator al spotului publicitar difuzat pe diverse posturi de televiziune. Mai exact, a subliniat inca o data ca painea neambalata nu reprezinta un vector de transmitere a Covid 19”, se arata in comunicatul institutiei.
„Cele doua parti, ANPC si structurile asociative patronale din domeniul alimentar, au discutat, de asemenea, pe larg despre modalitati diverse pe care le pot identifica impreuna, in scopul promovarii si aplicarii bunelor practici in domeniul protectiei consumatorilor, in consonanta cu cele europene, existente deja in tarile membre”, se mai spune in comunicat.
Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam prin intermediul alimentelor pot fi transmise peste 200 de boli. Aproximativ 3% pot duce la probleme de sanatate pe termen lung, precum insuficienta renala sau hepatica, septimcemie sau chiar cancer. Bolile transmise prin apa si alimente provoaca, anual, doua milioane de decese la nivel global, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatattii (OMS).
Sunt cateva principii de siguranta a hranei: curatenia, separarea alimentelor gatite de cele crude, folosirea apei si a alimentelor din surse sigure și prepararea alimentelor la temperaturi corespunzatoare, de peste 75 de grade Celsius.
Sursa: agerpres.ro
Cititi si: Ce se intampla cu vaccinul romanesc contra COVID-19
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa