S-a deschis primul magazin care vine produse traditionale romanesti, cum ar fi zacusca, paine traditionala, palinca de casa, muraturi, dulceturi si altele, care au fost produse chiar in gospodariile unor mici producatori locali autentici.
60 de producatori locali din judetele Alba, Cluj, Mures, Sibiu si Hunedoara si-au unit fortele si au reusit sa deschida un magazin in care sa isi comercializeze produsele traditionale pe care le fabrica in propriile gospodarii.
Pe piata din Romania se gasesc o multime de produse care au denumirea de ‘traditionale’, insa in realitate ele sunt fabricate in mod industrial fara sa respecte vreo norma sau traditie locala. Tocmai din acest motiv micii producatori din mai multe judete s-au unit intr-o cooperativa care cuprinde atat legumicultori cat si horticultori ce impreuna administreaza peste 500 hectare de pamant cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine si 100 de capre si culturi de porumb, floarea soarelui, grau, pepene galben, cartofi, varza, mac, capsuni, afine, ciuperci, rosii si multe altele, inclusiv 50 de solarii asezate pe o suprafata de peste 4 hectare.
Cooperativa Agricola Horticola Alba a reusit chiar sa deschida primul magazin propriu in care vinde aceste produse de carmangerie de casa, branzeturi, oua, siropuri, sucuri naturale, zacusca si alte conserve din legume, muraturi, uleiuri de casa presate la rece, taietei de casa si multe altele.
Cum a luat nastere magazinul
SURSA FOTO: StiriAgricole.ro
Cooperativa din Alba a avut colaborari si cu marile lanturi de magazine, insa au ajuns sa fie conditionati de anumite preturi care nu ii avantajau, astfel s-au vazut nevoiti sa isi ia soarta in propriile maini.
Au reusit sa deschida primul magazin fara a accesa fonduri si fara a apela la credite si imprumuturi. Totul doar cu ajutorul celor 60 de membri. Magazinul este deschis si in parteneriat cu Centrul de procesare a legumelor si fructelor de la Saschiz din judetul Mures, aflat sub inaltul patronaj al Printului Charles, cunoscut ca promotor al biodiversitatii din Romania.
Care este viitorul acestui proiect
Cei 60 de producatori locali se gandesc deja la extindere, insa pana atunci incearca realizarea unui depozit de colectare si poate chiar o linie de procesare de care ar fi nevoie.
In viitor, am putea chiar sa asistam la un intreg lant de magazine Bunataturi Romanesti, care sa aduca si in alte orase produsele traditionale fabricate de producatorii locali autentici.