O gradina de legume marginita de straturi de flori sau randuri de legume presarate cu flori sunt o priveliste incantatoare. Nu intodeauna insa legumele si florile fac casa buna si din acest motiv este indicat sa fiti atenti la aceasta asociere. Mai jos va prezentam cateva flori care nu trebuie plantate langa legume.
In primul rand, evitati sa plantati flori cu bulb langa legume. De exemplu, flori precum narcisele sau lalelele contin alcaloizi, substante care pot provoca dureri de burta, ameteala si convulsii, iar bulbul acestor flori contin cea mai mare concentratie de alcaloizi. Desi e putin probabil sa confundati un astfel de bulb cu o ceapa, de exemplu, este bine sa evitati asocierea cu legumele sau, in caz contrar, sa le cultivati la distanta.
De asemenea, evitati asocierea legumelor cu plantele considerate invazive, precum oleandrul. Mai mult, tufisul de leandru este si toxic, asa cum este si degetelul rosu si mazarichea parfumata. La leandrul galben, de exemplu, semintele pot fi mortale, daca sunt inghitite. De altfel, multe dintre plantele toxice se regasesc printre cele decorative care confera frumusete gradinilor noastre: flori, arbusti, copaci. Multe sunt toxice integral, la altele doar semintele, frunzele sau pastaile. Printre acestea mai amintim iedera, ciumafaia, tisa, socul pitic, salcamul galben.
Alte plante, inclusiv flori, ingreuneaza dezvoltarea legumelor. De exemplu, fasolea nu se dezvolata daca este cultivata langa gladiole. Daca v-ati gandit vreodata sa folositi floarea soarelui ca planta de suport pentru vrejul de fasole, atunci renuntati, pentru ca si aceasta suprima dezvoltarea fasolei cataratoare, dar si a cartofilor. Nici mazarea nu face casa buna cu gladiolele, potrivit recomandarilor facute de Departamentul american pentru Agricultura, preluate de site-ul Sfgate.com.
Majoritatea legumelor, cu exceptia ciupercilor si a rubarbei, se dezvolta cel mai bine la soare si este ideal sa primeasca cel putin sase ore de lumina solara pe zi. Legume precum rosiile, fasolea, mazarea si ardeii cresc mai repede daca primesc chiar mai multa lumina. Tocmai din acest motiv nu este indicat sa plantati flori inalte in apropierea lor pentru a crea, de dragul esteticului, un spatiu de delimitare. Alegeti, in schimb, nasturelul, galbinele sau petunii care sunt bune tovarase pentru fasole, castraveti, pepeni verzi si cartofi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: