Chiar daca vedem cum ultimele flori din gradina dispar in aceasta perioada, trebuie sa profitam de vremea ploioasa si friguroasa de toamna pentru a ne bucura de alte flori la primavara. Ghioceii, lalelele, narcisele sau zambilele sunt flori de pus toamna in gradina si le gasim sub forma de bulbi zilele acestea in magazine.
Din septembrie dupa ce se raceste vremea si pana in decembrie inainte de primul inghet, se pot pune bulbii pentru florile de primavara.
Bulbii de toamna se planteaza in pamant bine drenat, in locuri insorite sau partial umbrite. Ca regula generala, adancimea gropii de plantare trebuie sa fie de 3 ori inaltimea bulbului, dar daca bulbii sunt mici iar tulpina va avea o inaltime mai mare de 60 – 70 cm, acestia vor trebui plantati putin mai adanc pentru a evita ruperea tijei sau culcarea plantei.
Bulbii trebuie udati o data – de doua ori, dar numai daca toamna este foarte calda si secetoasa. Iarna, daca gerurile sunt mari, suprafata plantata trebuie acoperita cu frunze uscate, pentru a proteja bulbii de inghet.
Inflorirea bulbilor de toamna incepe din luna februarie, cu ghioceii si brandusele, si continua pana in luna iunie, cand vedem stanjeneii.
Dupa ce florile s-au trecut, puteti lasa bulbii in pamant pentru anul urmator, dar va trebui sa-i rariti la 3 – 4 ani de la plantare pentru ca altfel vor avea multe frunze si putine flori. Puteti sa ii si scoateti si sa ii replantati in toamna, pastrandu-i intre timp in pungi de hartie sau in ziar, intr-un loc racoros si intunecat.
Flori de pus toamna in gradina. Ghiocei
Bulbii de ghiocei trebuie plantati la 8 – 10 cm adancime, in pamant fertil, intr-un loc insorit sau partial umbrit. Ca majoritatea plantelor cu bulbi, ghioceii au nevoie de sol bine drenat, dar care sa nu fie lasat sa se usuce vara. Solul ideal trebuie sa reproduca conditiile naturale din padure, sa fie bogat in humus si sa retina relativ usor umezeala. Cand pregatiti locul in care urmeaza sa-i plantati, puneti ingrasamant organic.
Flori de pus toamna in gradina. Branduse (crocus)
Bulbii de branduse se planteaza la o adancime de 6 – 10 cm, in sol bine afanat. Dupa ce ii plantati, este indicat sa puneti pe deasupra pamantului si putin nisip.
Flori de pus toamna in gradina. Lalele
Bulbii de lalea se planteaza in gropi adanci de 10 – 12 cm. Se recomanda fixarea bulbului intr-un strat de 2 – 3 cm de pamant maruntit la baza gropii. Lalelele cresc foarte bine la umbra, insa le face bine si soarele, astfel ca puteti planta bulbii aproape oriunde in gradina. Distanta recomandata intre bulbi este de 10 – 12 cm.
Flori de pus toamna in gradina. Zambile
Bulbii de zambile se planteaza la adancimi de 12 – 15 cm, distanta intre plante fiind de minim 10 cm.
Flori de pus toamna in gradina. Frezii
Pentru ca aceste flori sa infloreasca abundent primavara este recomandat sa plantati bulbii toamna intr-un loc unde vor avea lumina. Aveti nevoie de un sol bine drenat, usor, eventual cu un adaos de nisip si ingrasamant de grajd. E bine ca pamantul sa fie udat cu o zi sau doua inainte si bine maruntit iar plantarea sa se faca intr-o zi noroasa.
Flori de pus toamna in gradina. Narcise
Narcisele prefera zonele insorite sau partial umbrite si nu suporta solurile grele, cu multa umezeala, unde bulbii pot putrezi. Se recomanda ca plantarea sa se faca la o adancime de 12 – 15 cm si o distanta de 5 – 10 cm.
Flori de pus toamna in gradina. Stanjenei (irisi)
Aceste flori sunt mai sensibile si este bine sa folositi un tratament fungicid la sol pentru a va asigura ca nu se vor imbolnavi. Saditi bulbii la o adancime de 15 cm, intr-un amestec de pamant, turba si nisip. Intre bulbi este recomandat sa lasati o distanta de 25 – 30 de cm.
Surse: agrointel.ro, tulipshop.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: