Fructele de padure au beneficii pentru sanatate bine cunoscute, dar si un pret pe masura. Pe de alta parte, cultivarea lor in gradina nu este dificila, ci benefica din toate punctele de vedere. Veti avea astfel niste arbusti rezistenti si aspectuosi, care vor produce diverse fructe in perioade diferite. Iata mai pe larg avantajele de a planta fructe de padure in gradina.
Aspectul gradinii
Tufele cu fructe de padure sunt ideale pentru a fi folosite ca gard viu si pe marginile gradinilor. Speciile mici de inaltime pot fi folosite de-a lungul bordurilor. Ca gard viu, se pot folosi fructe de padure precum coacazul, murul sau zmeurul.
O alta modalitate de a pune in valoare fructele de padure este sa prindeti ramurile tinere pe un gard sau un suport, astfel incat planta sa aiba loc sa se extinda.
Tufele cu fructe de padure pot fi si solitare. Cele mai potrivite in acest sens sunt cele care cresc drept si au un frunzis ornamental pe toata durata anului. Coacazul este o tufa cu frunzis atractiv, asemanator cu artarul. Textura plantei este delicata, aerata, cu fructe mici, albe, rosii, roz si negre.
Fructe de padure in gradina. Ingrijiri minime
Tufele cu fructele de padure sunt plante rezistente la daunatori si boli. O toaletare a plantei o data pe an este suficienta pentru ca tufa sa fie sanatoasa si sa creasca armonios.
Este bine sa le mai udati in perioadele secetoase si sa indepartati de pe ramuri panzele de paianjen care apar uneori.
Tufele rezista bine la frigul iernii. Afinul, de exemplu, poate rezista iarna pana la temperaturi de – 25 grade Celsius.
In plus, nu vor ocupa mult loc in plus in gradina dumneavoastra pentru ca este indicat sa plantati acesti arbusti sub pomi, unde sa beneficieze indirect de lumina soarelui, filtrata de ramurile copacului mai mare.
Fructe de padure in gradina. Sanatate
Fructele de padure sunt cunoscute pentru continutul ridicat de vitamina C si antioxidanti, care previn aparitia cancerului, dar si pentru multe alte proprietati utile in tratarea unor afectiuni diverse. Va dam cateva exemple.
Zmeura se numara printe fructele ce contin cele mai multe fibre, vitamina C, acid folic magneziu si fier. Este folosita si ca supliment in produsele pentru pierderea in greutate.
Afinele sunt folosite in tratamente medicinale pentru tulburari urinare, diabet si probleme ale tractului digestiv si ficatului, dar si pentru probleme de vedere.
Murele sunt bogate in vitamine si antioxidanti, contribuie la sanatatea pielii si sunt folosite in produse medicinale pentru tratarea diareii si in raceli cand exista disconfort al cailor respiratorii.
Coacazele contin fibre dietetice, sunt bune pentru inima si au numeroase alte beneficii anti-imbatranire.
Merisoarele ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar, asigurarea unei digestii sanatoase si pot reduce tensiunea arteriala.
Goji sunt niste superfructe ce ajuta la stimularea starii de spirit, la imbunatatirea somnului, la reducerea nivelului de stress si la cresterea performantei de antrenament.
Surse: gradina.acasa.ro, gatesterapid.ro, 5fructe.ro, curademiere.ro
Surse foto: bucatariacaseinoastre.blogspot.ro, gradina.acasa.ro, zmeura-arges.ro, pepinierelehida.ro, sfatulparintilor.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: