Fie ca alegeti sa il semanati direct, fie ca il amenajati cu rulouri inierbate, gazonul din fata casei voastre va avea un impact vizual major daca respectati pasii din ghidul prezentat in articolul de mai jos.
O etapa premergatoate infiintarii gazonului care trebuie tratata cu seriozitate este defrisarea vegetatiei existente pe terenul ales pentru viitoarea peluza. Se scot arbori/ arbusti nevalorosi, uscati. Se curata terenul de pietre, bolovani, resturi de constructii. In cazul in care pe terenul pe care se va amenaja gazonul exista specii dendrologice valoroase sau pe care doriti sa le pastrati, executati toate lucrarile in jurul acestora.
Buruienile vor fi indepartate prin erbicidare cu un erbicid total pentru combaterea buruienilor mono si dicotiledonate anuale si perene. Se recomanda Glifotim 40 ml/ 100 m², in 6 l apa aplicat cand masa foliara este suficient de dezvoltata (10 – 15 cm inaltime).
Sunt necesare intre pana la 15 zile ca buruienile sa fie distruse. Din acest motiv, dupa erbicidare nu se intervine cu nici o lucrare timp de 2 – 3 saptamani, pentru ca substanta sa-si faca efectul si sa distruga toate radacinile plantelor.
De la nivelarea terenului la semanat
Urmatoarea etapa importanta este nivelarea terenului si apoi fertilizarea de baza, care se face cu ingrasaminte organice si minerale: mranita 5 kg/m², 4 kg/100 m² de P2O5 si 3 kg/100 m² de K2.
Se sapa terenul cu cazmaua sau mai bine cu o motosapa si se incorporeaza si ingrasamintele in sol. Adancimea de sapare este de 20 – 25 cm. Chiar daca masa radacinilor se afla la adancimea de 10 – 15 cm, e necesar sa aveti un substrat bine lucrat pe o adancime mai mare pentru ca radacinile sa nu se compacteze si sa se asfixieze. Aceste pregatiri ar fi bine sa se faca in toamna. Dupa sapa, bulgarii rezultati in urma sapatului vor fi maruntiti bine ca in primavara sa aveti un teren plan fara denivelari.
Primavara cand terenul s-a zvantat si se pot face lucrari, se administreaza 1kg/m² mranita si 3 kg/100 m² de azotat de amoniu. Se grebleaza si se marunteste bine terenul dupa care se tavalugeste.
Dupa lucrarile de drenaj se aleg amestecurile de seminte pentru semanat. Acestea au fost create sa indeplineasca anumite conditii. Astfel, intalnim specii rezistente la seceta, ger, unele specii au viteza de crestere mai mare. S-au creat amestecuri de seminte pentru gazon de semi-umbra si umbra, pentru gradini, parcuri, terenuri de sport etc. De regula, aceste mixturi contin specii de graminee folosite in diferite proportii astfel incat sa indeplineasca conditiile mai sus amintite: Lolium perenne (raigras), Poa pratensis (firuta), Festuca rubra (paiusul rosu), Agrostis (iarba campului), Phleum pratense (timofica).
Cand trebuie tuns gazonul
Semanatul se face cu o unealta speciala, care costa in jur de 150 de lei, sau manual. Semintele de gazon trebuie sa fie in contact cu solul ca sa germineze. Acoperiti suprafata cu o plasa fina din plastic pe care sa o fixati pe margine cu pietre, caramizi sau chiar ghivece din teracota intoarse invers.
Folositi o stropitoare cu duza foarte fina si udati usor. Nu udati cu furtunul sa scoateti semintele din sol!!! Incoltirea trebuie sa se produca dupa aproximativ 2 saptamani. Cand iarba a atins 5 cm inaltime, tundeti din ea 1 cm.
Sursa: cartiagricole.ro