Organic a devenit un cuvant la moda, dar transpus si in realitate – cautam sa ne hranim cat mai organic si sa ne debarasam de un stil de viata nociv, cu obiceiuri culinare care isi vor arata efectele mai devreme sau mai tarziu. Pentru cei pasionati de gradinarit si de conceptul foodscaping – mancare pe masa direct din gradina personala, mai jos gasiti cateva sfaturi practice pentru un gradinarit organic, preluate de pe site-ul Livetradingnews.com
In primul rand, ajutati plantele sa faca fata mai usor diferitelor boli care le pot ataca pulverizand apa in care este disolvata aspirina. Mai exact, o tableta si jumatate de aspirina dizolvata intr-un bidon de 7 litri de apa. Pulverizati la fiecare trei saptamani pentru rezultate optime.
Nu smulgeti buruienile pentru ca, sa recunoastem, implica ceva efort fizic si nu scapati decat temporar de buruieni care vor creste in scurt timp la loc. Folositi o sapaliga si sapati la baza buruienilor. Rasturanti pamantul astfel incat buruienile sa putrezeasca si sa serveasca drept susbtante nutritive plantelor tale pe masura ce putrezesc. Niciun erbicid vandut la magazinele de profil nu egaleaza eficienta acestei metode.
Gradinaritul organic merge mana in mana cu lumina solara, lesne de inteles. Astfel, asigurati-va ca locul ales pentru o astfel de gradina primeste cel putin 10 ore de lumina solara directa zi de zi.
Daca alegeti sa cresteti plante in ghivece sau alte recipiente si vreti sa le mutati atunci cand cresc prea mari, manevrati-le de crengi si de radacina si nu de tulpina deoarece aceasta este partea cea mai fragila a plantei si, odata rupta, aceasta risca sa moara. Udati radacinile si pamantul din jur inainte de a planta in noul mediu deoarece asta ajuta la adaptarea mai rapida la noul sol.
Atunci cand insamantati, presarati muschi de turba pulverizat peste seminte inainte sa le ingropati cu pamant, acesta fiind un important ingrasamant organic, pe care il gasiti in magazinele de profil, cu rol in cresterea imunitatii plantelor la diferite boli care o pot ataca ulterior, in perioada dezvoltarii, precum mucegaiul.
Nu in ultimul rand, pulverizati apa, folosind un pulverizator obisnuit, peste fructele, legumele, ierburile aromatice si florile din gradina. Astfel, plantele vor avea parte de umezeala si din exterior, nu doar de cea extrasa de radacini din sol, cu efecte vizibile in dezvoltarea lor.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: