Daca esti un gradinar de ocazie, care lucreaza mai mult in weekenduri, atunci zapuseala iti vine repede de hac. Chiar si cei mai experimentati gradinari se incovoaie sub canicula si iau masuri pentru a rezista caldurii si pentru a-si duce recolta la bun sfarsit. In conditiile in care este treaba de facut in gradina, statul la umbra nu este, din pacate, optiunea cea mai la indemana, asa ca inarmati-va cu cateva sfaturi utile pentru a trece cu bine, alaturi de plante, prin perioada de canicula.
In mod practic, gradinaritul cu experienta inseamna anticiparea si rezolvarea problemelor la momentul oportun, fara a amana solutiile. Aici intra, printre altele, combaterea daunatorilor, a bolilor, plivitul si alte activitati de intretinere a plantelor si arborilor, precum elagajul.
Primele masuri ii vizeaza pe gradinari. Nu va ambitionati sa stati in soare mai mult decat rezistati, luati pauze dese si evitati expunerea indelungata la razele fierbinti. Pentru a preveni deshidratarea, beti apa inainte, in timpul si dupa activitatii in gradina. Programati-va munca dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu, cand este mai racoare, dar, daca gradinaritul nu sufera amanare, atunci incercati sa lucrati sub o umbrela de plaja. Ca veni vorba de plaja, aplicati cu incredere lotiuni de plaja pe maini si alte parti ale pielii expuse soarelui. Desigur, nu este nevoie sa mai precizam ca in tot acest rastimp trebuie purtata o palarie sau sapca pe cap.
Si acum trecem la plante. Udatul lor este foarte important, mai ales la temperaturi ridicate. Udati plantele din jardiniere sau ghivece in fiecare zi, de preferat sa o faceti de mana pentru a evalua din ochi cantitatea necesara de apa. Daca ghivecele sunt expuse soarelui, inveliti-le in folii de aluminiu pentru a impiedica supraincalzirea.
Pentru suprafete mai intinse, precum rasaduri de flori si legume, e de preferat sa folositi un furtun sau un mini-sistem de irigatie pentru a nu sta prea mult timp carand apa cu galeata sau alte recipiente. Puteti pastra umezeala in sol pentru un timp mai indelungat aplicand un strat protector in jurul plantelor, rumegus si chiar prundis.
Puteti apela la folii sau plase speciale pe care le gasiti in magazinele de specialitate pentru a crea umbrare plantelor din gradina, mai ales celor care se dezvolta in general la umbra. Puteti, de asemenea, cultiva plante din aceasta ultima categorie la umbra unor plante perene care cresc in inaltime, precum luminita noptii. In orice caz, spun specialistii, daca dati peste plante ofilite prin gradina, revigorati-le doar cu apa, stropindu-le dimineata, nu folositi fertilizatori in jurul radacinii pentru ca nu ajuta deloc.
Nu in ultimul rand, nu lasati gradinaritul sub canicula sa va descurajeze in ceea ce priveste plivitul buruienilor. Ceea ce amanati astazi va poate rezerva surprize mari maine.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: