Nimic nu este mai frumos decat o gradina mediteraneana, un complex de culori, forme si miresme. Exotismul si opulenta sa desfata simturile si ne ajuta sa ne relaxam, printre plante viu colorate, de forme si dimensiuni diferite, care aduc cu ele lumina si atmosfera de bunadispozitie din insulele grecesti sau de pe coastele italiene, spaniole sau franceze. Chiar daca nu locuim acolo, nu este greu sa aranjam gradini mediteraneene, respectand niste reguli simple care tin de specificul plantelor. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste plante pentru o gradina insorita pentru care oricine va va invidia:
Lavanda este o prima planta pe lista noastra, una iubitoare de soare, cunoscuta pentru mireasma sa puternica. Poate fi cultivata pe suprafete mari si este o planta ideala pentru zonele expuse secetelor.
Iarba Domnului este o planta perena care provine din bazinul mediteranean si este cunoscuta sub mai multe denumiri: lemnul Domnului, alimon, lemnus, denumiri care fac referire la faptul ca in Evul Mediului era considerata o planta sacra datorita calitatilor ei curative. Poate creste in combinatie cu lavanda pentru un mix de culori si arome greu de egalat.
Rozmarinul este o alta planta care impodopeste gradini mediteraneene. Rozmarinul, o alta planta aromatica, poate fi cultivata si in jardiniere si ajuta si la tinerea la distanta a tantarilor, pe langa consacratul rol pe care il are in bucatarie. Din aceeasi categorie, puteti creste busuioc, oregano si cimbru in gradina dumneavoastra pentru o explozie de mirosuri placute.
Oleandrul este un arbust ornamental, cu frunze mici si lucioase si flori de culoare, in general, roz-trandafirie care emana un parfum delicat.
Muscatele fac si ele casa buna cu gradinile mediteraneene, mai ales cultivate in jardiniere care pot fi amplasate oriunde sau pot fi chiar suspendate. Le vedem adesea la fereastra caselor din bazinul mediteranean.
Bougainvillea este un arbust floral opulent cu flori de culori diferite, in functie de specie. Poate fi cultivata si in ghivece si, la fel de bine, poate fi agatata de balustrade si alte margini pentru un efect vizual impresionant (poza de deschidere).
Trecem acum la categoria arbusti care dau o alura distincta unei gradini in stil mediteranean. Printre aceste optiuni se numara dafinul (acesta poate fi chiar tuns in forme atractive), chiparosul italian (cu forma lui alungita, similara tuiei) si maslinul. Ideal este sa le cultivati in ghivece de mari dimensiuni care sa poata fi apoi mutate la adapost in cursul iernii.
Pentru un peisaj divers si original puteti recurge la obiecte care invoca specificul cultural al zonei mediteraneene, cum ar fi vasele din teracota, coloanele romane, statuile sau fantanile nivelate.
Surse: Mediterraneangardensociety.org, Landscapingnetwork.com, French-gardens.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: