Obtinerea unui vin de casa de calitate este dorinta fiecarui gospodar. Procesul de preparare a vinului nu este simplu si sunt o serie de greseli pe care cei mai multi ajung sa le faca, astfel ca dupa atat de mult efort depus, rezultatul nu este multumitor. Descopera care sunt cele mai dese greseli la prepararea vinului de casa si incearca sa le eviti cand te apuci de treaba.
Folosirea unui echipament nepotrivit, improvizat sau a unor recipiente folosite pana atunci la depozitarea altor alimente sunt cateva dintre greseli. Asa ca investeste in ehipamentul potrivit daca vrei sa obtii vin de buna calitate!
Ce greseli la prepararea vinului au observat expertii
Nu cureti ustensilele si recipientele. Vinul trebuie produs intr-un mediu controlat, in conditii sterile pentru a fi un vin calitativ. Toate ustensilele, de la palnii, la furtun, butoaie si alte recipiente trebuie atent spalate si dezinfectate inainte de a le folosi pentru prepararea vinului.
Produci vinul intr-un spatiu necorespunzator. Vinul se face in incaperi curate si bine aerisite, in care nu mai sunt depozitate alimente cu miros puternic sau substante toxice. Temperatura optima din incapere pe perioada producerii vinului este de 20 de grade Celsius.
Temperatura nu este controlata corespunzator. Cand temperatura este prea ridicata, celulele din drojdie se distrug si aceasta nu se mai activeaza. Cand este prea cald, celulele din drojdie incetinesc sau se opresc si ingreuneaza procesul de fermentare.
Nu monitorizezi nivelul de zahar, ceea ce poate duce la compromiterea vinului. Foloseste un hidrometru pentru a te asigura ca continutul de zahar este cel optim. Continutul de zahar determina continutul de alcool (taria) vinului. Niciun vin nu ar trebui sa aiba mai mult de 14% alcool.
Aparitia oxidarii care transforma vinul in otet. Oxidarea se produce atunci cand nivelul de acid din vin nu este corect verificat.
Nu pui corect drojdia. Specialistii recomanda presararea drojdiei la suprafata si nu amestecarea acesteia in must, la o temperatura de 18-25 de grade Celsius.
Nu se asigura temperatura optima pentru fermentare. Temperatura la care vinul fermenteaza corespunzator este de 15-20 de grade Celsius. La o temperatura care scade sub 15 grade Celsius fermentatia se desfasoara greu si poate dura chiar si cateva luni.
Graba este si ea un mare dusman al vinului bun
Nu se urmareste procesul de fermentatie. In perioada de fermentatie, este nevoie sa urmaresti procesul zilnic ca sa iti poti sa iti dai seama daca se deruleaza corect. Mustul se degusta in aceasta perioada pentru a observa daca a inceput sa isi schimbe gustul.
Fermentatia se prelungeste prea mult. Fermentatia alcoolica dureaza 10-15 zile, iar prelungirea acestei perioade dauneaza vinului. Dupa aceasta perioada se face tragerea vinului de pe drojdie, cand este recomandata adaugarea a 70 ml dioxid de sulf la 100 de litri de vin.
Vinul primeste aer. Unul dintre cei mai mari dusmani ai vinului este aerul. Dupa terminarea fermentatiei, vinul se trage din vasul in care a fost pana atunci in recipiente curate si acoperite.
Nu sunt respectate instructiunile primite odata cu achizitionarea mustului. Atunci cand mustul provine de la un producator, tine cont de instructiunile pe care le primesti, privind modul de administrare a drojdiilor.
Graba este o alta greseala pe care o fac multi dintre cei care isi produc vinul in propria gospodarie, mai exact grabirea limpezirii vinului de casa. Vei obtine un vin calitativ daca vei avea rabdarea necesara. De la prima fermentatie pana la maturarea completa, vinul are nevoie de timpul adecvat pentru a trece prin toate fazele sale complexe. Una dintre cele mai grave greseli este sa intervii in timpul acestui proces in loc sa astepti ca stiinta si natura sa isi faca treaba.