Cercetatorii americani au gasit o solutie eficienta in lupta cu tantarii. Este vorba despre haine croite dintr-un material ce ofera protectie totala impotriva muscaturilor acestor insecte care pot transmite boli grave, precum malaria, febra galbena, febra dengue sau zika.
Materialele utilizate pentru aceste haine au fost create cu ajutorul unui model de calcul care a tinut seama de comportamentul tantarilor in prezenta omului. Experimentele ulterioare au aratat ca imbracamintea protejeaza contra tantarilor, desi nu contine niciun fel de insectidic, potrivit weforum.org.
„Tesatura este eficienta, functioneaza, acesta este lucrul uimitor pe care l-am descoperit. Pentru mine, este ceva revolutionar. Am descoperit ca putem impiedica tantarul sa treaca prin tesatura si sa ajunga la piele”, spune Andre West, profesor de design textil la Univeritatea de Stat din Carolina de Nord si director al centrului Zeis Textiles Extension. Pentru modelul de calcul au fost folosite date despre dimensiunile capului, gurii si antenelor tantarilor
In urma unui experiement in care un voluntar a stat 20 de minute – dintre care 10 minut in picioare – intr-o cusca cu 200 de tantari, a fost aleasa o camasa cu maneci lungi ce s-a dovedit eficienta 100% in prevenirea muscatorilor. Aceasta are un material intaritor in zona umerilor si, potrivit cercetatorilor americani, este destul de confortabila inclusiv din punct de vedere termic.
De ce inteapa tantarii si cu ce consecinte
Tantarii inteapa pentru ca au nevoie de proteinele din sange pentru a produce oua. Atunci cand un tantar ciupeste, isi foloseste trompa pentru a strapunge pielea si pentru a consuma sangele. Desi victima nu pierde mult sange, saliva tantarului poate cauza iritatia pielii, ceea ce poate conduce la disconfort si dorinta de a scarpina pielea.
Atunci cand tantarii inteapa, saliva tantarului este detectata ca amenintare de sistemul imunitar al corpului, iar acesta declanseaza o reactie de autoaparare. Aceasta forma de autoaparare se manifesta prin eliberare de histamina. Histamina provoaca iritatia sau inflamatia pielii, conducand adesea la aparitia unei eruptii. Netratata, ciupitura poate provoca mancarime cateva zile, inainte sa se calmeze iar leziunea sa dispara natural.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual mor 1 milion de oameni din cauza tantarilor. Estimarile indica faptul ca intre 300 si 500 de milioane de cazuri de malarie apar anual si ca la fiecare 30 de secunde un copil se stinge din viata ca urmare a contractarii acestei boli.