In casele moderne, rareori mai vezi o camera dedicata bibliotecii. In primul rand, pentru ca numarul de carti din case este mai mic: multe familii au trecut deja partial sau total la ebooks sau, din pacate, au renuntat pur si simplu sa mai citeasca.
Insa, suntem convinsi ca multi altii au lasat lectura sa le farmece vietile in continuare, iar articolul acestea este pentru acesti oameni frumosi.
Chiar daca ii dedicati o camera sau un coltisor dintr-o camera, biblioteca trebuie sa aiba personalitate si sa va indemne sa o folositi, sa o vizitati, sa va bucurati de ea.
Primul nostru sfat este ca pentru biblioteca sa alegeti lemnul masiv si culori pline de personalitate. Lemnul de palisandru este o optiune clara in acest sens, datorita elegantei sale. Piesa de mobilier de mai jos are si o particularitate interesanta: poate fi folosita cu succes ca separator in camera, fiind frumos finisata pe ambele parti. Ea poate gazdui o multime de carti, pe care le puteti organiza pe categorii in numeroasele cuburi care compun piesa de mobilier.
Palisandrul este un arbore exotic care creste indosebi in India, America de Sud si in Madagascar (insula din sud-estul Africii), extrem de folosit in industria mobilei si nu numai. Producatorii de viori, chitare, violoncele, viole, xilofoane si alte instrumente muzicale din lemn folosesc adesea acest lemn nobil.
Ramanem la lemnul de palisandru, dar renuntam cumva la liniile ferme si conventionale ale pieselor de mobilier dreptunghice. Designul modern se bazeaza deseori pe forme neconventionale, iar bibliotecile pot fi si ele in acest trend. Un exemplu cât se poate de bun este piesa de mai jos, compuse din forme identice, dar așezate neconvențional, oferind spatii interesante in care puteti combina cartile cu decoratiunile.
Pentru cartile mai rare sau colectiile de carti la care tineti foarte mult e nevoie si de o protectia suplimentara. Piesa de mobilier de mai jos are doua usi din sticla, cu rama metalica, care pot proteja cartile de praf si murdarie, dar si de curiozitatea copiilor. In plus, lemnul reciclat din care e facut corpul de mobilier face ca fiecare piesa sa fie unica in felul sau.
Cum spuneam mai sus, lemnul reciclat este unul cu personalitate, iar alegerea aceasta spune ceva si despre proprietarul unei astfel de piese. Alegerea unui astfel de lemn demonstreaza, spunem noi, eleganta si libertate in gandire totodata. Lemnul recilat nu e doar lemn refolosit, el vine la pachet cu o bucata de istorie si cu ceva imposibil de reprodus: fantastica patina a timpului. Corpul de mai jos combina lemnul reciclat cu otelul inoxidabil si ofera spatiu din belsug pentru sute de carti.
Palisandrul este elegant, lemnul reciclat e deosebit, dar stejarul pare sa le aiba pe amandoua. Corpurile de biblioteca din stejar sunt mobila pentru o viata, cu siguranta. Mai jos sunt trei modele, fiecare interesant in felul sau.
Puteți compune o biblioteca si din ansambluri de rafturi din MDF si metal. Rafturile sunt incapatoare, avantajul lor fiind ca puteti configura spatiul exact asa cum vreti voi. De exemplu, intre doua astfel de rafturi, in apropierea unui geam, puteti amenaja un superb loc de lectura.
O ultima varianta este un corp care combina biblioteca cu un bar, cum este exemplul de mai jos. Corpul are compartimente speciale pentru vinuri si pahare, plus rafturile pentru carti. Mai mult, are si un mic sertar pentru desfacatoare, semne de carte, ochelari de citit, ebook readere si alte accesorii.
Puteti avea o mini-biblioteca chiar si atunci cand nu aveti loc pe podea pentru piese de mobilier. Cum? Cu ajutorul politelor si rafturilor de perete. Gasiti mai jos o serie de modele, fiecare putand fi gazda unui numar mai mic sau mai mare de carti.
Acest articol a fost realizat de redactia casepratice.ro in colaborare cu INSIGNIS, un magazin online si fizic de mobila, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat. Produsele lor pot fi vazute si live, in showroomul din Bucuresti (Bd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5-7, in incinta Electronica, vis-a-vis de Ambasada Olandei).