Inghetata cu continut scazut de zahar si grasimi este la mare cautare in aceasta perioada, cand cu totii ne dorim un desert delicios, care sa nu ne aduca kilograme in plus pe termen lung. Asa ca trebuie sa citim cu atentie ambalajele, pentru a nu avea surprize neplacute.
Continutul de zahar este unul dintre lucurile care ar trebui sa ne dea de gandit atunci cand cumparam inghetata. Multe tipuri de inghetata contin circa 12-24 grame de zahar la o portie de 65 de grame. Destul de mult, avand in vedere limita zilnica recomandata pentru consumul de zaharuri: circa 50 de grame de zahar pentru o dieta care insumeaza 2.000 de calorii pe zi.
Cu doua inghetate pe zi, risti sa atingi deja aceasta limita, una pe care nu vrei s-o depasesti, iar asta pentru binele tau. Este binecunoscut faptul ca aportul excesiv de zahar este responsabil pentru multiple probleme de sanatate, precum obezitate, boli de inima si de ficat sau diabet.
Pe de alta parte, inghetata contine lapte, ceea ce inseamna ca iti ofera si toate substantele benefice ale acestui aliment: vitaminele A si D, calciu si fosfor. In afara de asta, diferitele arome ale acestui produs dulce ii adauga un coeficient nutritional suplimentar. De exemplu, inghetata cu ciocolata neagra este bogata in antioxidanti si flavonoizi, ceea ce ajuta la scaderea colesterolului rau si protejeaza sanatatea inimii.
Un alt motiv pentru care acumulam kilograme
Timpul de digestie a inghetatei este incetinit din cauza timpului pentru substantele din lapte. Alimentele cu digestie lenta sunt, de obicei, cele bogate in fibre, proteine si grasimi. Organismului tau ii ia mai mult pentru a digera grasimile si proteinele, iar acestea sunt chiar componentele principale ale laptelui. Dupa cum stim, o digestie deficitara duce la acumularea kilogramelor in plus.
Ideal ar fi sa ne pregatim inghetata acasa, doar cu ingrediente naturale, fara prafuri sau mixuri speciale. O reteta simpla este cea de de vanilie, cu frisca naturala, care poate fi transformata usor in inghetata de fructe. Ca ingrediente, este nevoie de 250 ml frisca naturala, 250 ml lapte, 4 galbenusuri, 100-150 g zahar tos (dupa gust) si o jumatate de pastaie de vanilie.
Se incepe cu baza din oua. Zaharul are si el un rol in formarea cremozitatii cremei asa ca tineti cont de acest aspect si daca puneti doar 100 g in loc de 150 sau chiar 200 g sa va asteptati ca inghetata sa creeze cristale de gheata. Pastaia de vanilie se taie in 2 pe lung si se scot semintele. Laptele se pune intr-un vas si se adauga vanilia (semintele si pastaia taiata) si se fierbe. Intre timp, galbenusurile se bat cu zaharul pana formeaza o spuma si apoi la rotatia cea mai mica a mixerului se adauga treptat laptele fiert.
Crema astfel obtinuta se pune la fiert pe aburi pana se ingroasa un pic. Se aseaza castronul peste o oala in care fierbe putina apa si se amesteca cu un tel. Trebuie sa ajunga la 70-72 C (temperatura la care se gatesc galbenusurile si se distruge salmonella). Nu o lasati mai mult pentru ca ouale se vor coagula! Dupa racire se muta in frigider.
Dupa ce se scoate din frigider se mai bate odata cu mixerul. Separat se bate si frisca naturala (bine racita la frigider si ea). In bolul in care se afla crema de oua se adauga treptat frisca cu ajutorul unui tel sau al unei spatule. Se omogenizeaza ouale cu frisca si se obtine compozitia de inghetata care poate fi pusa la congelat. Se pune compozitia intr-o cutie de plastic cu capac si se baga la congelator. Se amesteca tot la 30 de minute pana ingheata de tot. Daca nu se amesteca se vor forma cristale de gheata.
Surse: clickpentrufemei.ro, gustos.ro, savoriurbane.com.