Odata asternut in fata casei, gazonul trebuie ingrijit indiferent de anotimp pentru a-i redescoperi verdele intens in primavara ce vine. Este vorba despre un efort minim astfel incat iarba sa reziste gerului de peste iarna, prin cateva operatiuni de ingrijire pe care le vom enumera in cele ce urmeaza. Facem o mica precizare de la bun inceput: daca vorbim de iarna, inseamna ca automat ati optat pentru gazon de sezon racoros, in caz contrar riscand sa nu mai aveti ce ingriji.
Ingrijirea gazonului iarna incepe din timp, toamna tarziu sau iarna devreme, prin fertilizarea solului. Scopul este hranirea radacinilor firelor de iarba pe tot timpul anotimpului rece. Inainte de primul inghet, fertilizati din abundenta pentru inlocuirea nutrientilor pierduti pe timpul lunilor fierbinti de vara. Cand va veni primavara, gazonul va fi plin de iarba sanatoasa, deasa si verde, care s-a hranit cu ingrasamintele generoase de sub stratul de zapada.
Trebuie, de asemenea, sa aveti grija ca iarba sa fie cat mai scurta pe timp de iarna, din motive lesne de inteles, o expunere cat mai mica la temperaturile coborate. In acelasi timp, o iarba scurta nu mai atrage diferite vietati, precum soarecii de camp, care cauta sa isi faca cuib peste iarna. Daunele provocate de aceste mici mamifere pot fi semnificative, mergand pana la intregi suprafete smulse.
Este recomandat, daca iarba este mica si fragila, sa evitati calcarea sa, mai ales in timpul perioadelor de inghet. Nu mai vorbim despre parcatul unei masini care distruge integral gazonul, facand apoi loc buruienilor. Pentru ca am vorbit de perioade de inghet, nu folositi sare pentru a topi zapada sau gheata care s-a asezat peste stratul de gazon deoarece efectele pot fi grave. Crescand concentratia de sare din sol, va avea de suferit procesul de osmoza care nu poate sa mai aiba loc in conditii normale. Astfel gazonul se va comporta ca atunci cand la nivelul solului exista un deficient de umiditate, iar iarba se va rari si se va ingalbeni pe alocuri. Aceste efecte pot fi usor observate indeosebi primavara cand gazonul capata culoare vie din nou si, uneori, este prea tarziu pentru a mai remedia ceva.
Pastrati curatenia pe suprafata de gazon pe toata durata iernii, indepartand orice corp strain care poate vatama firele de iarba, mai ales obiecte grele care pot lasa sub ele suprafete moarte. Inspectati periodic gazonul in timpul iernii pentru a descoperi astfel de corpuri straine. Spre sfarsitul sezonului rece sau primavara devreme, remediati eventualele probleme aparute in timpul iernii, printre solutii numarandu-se si raspandirea unui strat subtire de muschi de turba peste intreaga suprafata de iarba.
Surse: Gazonul.ro, Gradinamea.ro, Lawncare.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: