Cei care au avut in trecut privilegiul traiului sau vacantelor la tara stiu ca legarea vitei de vie este o indeletnicire vitala in acest proces care culmineaza cu culesul si pregatirea vinului. Pentru ca este o planta care se extinde precum o liana, viata de vie are tesuturile slab dezvoltate si nu poate in final sa isi sustina propria masa, mai ales dupa aparitia strugurilor. Aici intervine factorul uman pentru o recolta copioasa si, in consecinta, o stare de buna dispozitie prelungita. Iata mai multe detalii despre legarea si dirijarea vitei de vie.
Taierea se face in mod optim din toamna pana in primavara, in perioada de repaos vegetativ cand elasticitatea coardelor este maxima si trebuie incheiata pana la umflarea vizibila a mugurilor deoarece acestia sunt foarte senisibili la scuturare. In cazul in care ati intarziat cu procesul de taiere, asteptati pana cand lastarii cresc la o lungime de 3-5 cm, stadiu in care sunt mai rezistenti.
Legarea si dirijarea vitei de vie – formele semicerc si cerc, cele mai raspandite
Taierea vitei de vie poate avea doua obiective diferite. Unul, cel de formare, caz in care taierea incepe in al doilea an dupa plantare si va continua pe toate durata de exploatare a vitei de vie, urmandu-se forma de conducere dorita inca de la inceput (joasa, inalta sau semiinalta). In al doilea rand, taierea de rodire (fructificare) se incepe in primul an de intrare pe rod a vitei de vie, acest lucru fiind intalnit in cel de al patrulea an de la plantare. Acest tip de taiere are scopul de a aduce un echilibru intre procesul de crestere si cel de rodire. De asemenea, taierile de fructificare ajuta la obtinerea unei recolte mult mai calitative.
Pentru ca taietura sa fie corecta, este important sa se realizeze prin diafragma, adica prin mijlocul unui nod, preferabil dintr-o singura miscare. In acest fel, vindecarea va fi mult mai usoara. In functie de scopul urmarit, coardele de vita de vie se pot dirija in mai multe forme si pozitii. Pozitia coardelor poate fi vertical ascendenta, oblic ascendenta, vertical descendenta si oblic ascendenta. In egala masura, forma coardelor poate fi dreapta, semicerc sau cerc. Cele mai raspandite forme de conducere a vitei de vie sunt in forma de semicerc si cerc care favorizeaza dezvoltarea lastarilor de pe coarda.
In functie de inaltimea la care se afla elementele de productie, forma de conducere poate fi joasa sau clasica (10-20 de cm de la nivelul solului), semi-inalta (60-80 de cm) si inalta (cel putin 1 metru de la nivelul solului).
Surse: Revista-ferma.ro, Utilvinificatie.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: