Să deschizi sticla de vin preferată și să te bucuri doar de un pahar este ceva absolut normal, iar dilema despre ce să faci cu restul vinului este una des întâlnită. Este adevărat că vinul, odată deschis și expus la aer, începe să oxideze și își pierde din calitățile sale, devenind în cele din urmă neplăcut la gust sau chiar alterat. Există, totuși, câteva metode simple și ieftine de a păstra vinul rămas cât mai proaspăt. Iată câteva dintre ele!
Metode simple și ieftine de a păstra vinul rămas
Dacă ați avut o noapte cu prietenii acasă și ai constat că v-au rămas multe sticle de vin deschise, nu vă speriați. Aruncarea vinului rămas poate părea o risipă, dar nu e cazul. Puteți păstra vinul cât mai proaspăt, cu câteva metode simple!
Păstrează-l în borcane
Folosește borcane. De regulă unele mai mici. Toarnă vinul rămas într-un borcan și umple-l până aproape de margine înainte să îl sigilezi. Cu cât recipientul e mai mic, cu atât spațiul interior permite pătrunderea unei cantități mai mici de oxigen. Astfel că efectul de oxidare nu se produce și vinul este păstrat în condiții bune câteva zile.
Folosește un dop de vid
Acest tip de dispozitiv extrage aerul din sticlă, încetinind procesul de oxidare. Este o investiție mică, dar eficientă pentru a păstra vinul proaspăt câteva zile în plus.
Transferă vinul într-o sticlă mică
Mai puțin aer în sticlă înseamnă mai puțină oxidare. Poți turna vinul rămas într-o sticlă mai mică, asigurându-te că este umplută cât mai mult, pentru a limita contactul cu aerul.
Păstrează-l la frigider
Chiar și vinurile roșii sau rose pot fi păstrate la rece. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesul de oxidare, iar vinul se poate păstra câteva zile în plus.
Folosește-l la gătit
Dacă totuși nu vrei să-l mai bei, poți folosi restul de vin la prepararea unor sosuri sau mâncăruri. Un vin de calitate va da un gust excelent unui preparat delicios. Îl puteți folosi la sosul pentru spaghete sau la creveți!
Sursa foto: freepik