Zona bucătăriei este cea mai animată zonă din casă, având un rol funcțional esențial. Fie că este o bucătărie open space sau închisă, componentele sale trebuie să întâmpine întocmai nevoile utilizatorilor și să corespundă nevoilor acestora. Vom vedea mai jos care sunt principiile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți amenajezi o bucătărie.
- Forma bucătăriei
Din punct de vedere al configurației spațiului, mobilierul de bucătărie se diferențiază în funcție de numărul fronturilor de lucru și de forma sau dispunerea acestora în cadrul ansamblului, repartizarea zonelor de depozitare și modul de integrare a locului de luat masa.
Astfel, putem să vorbim despre:
- Bucătărie cu un front
Deși prezintă dezavantajul unui traseu liniar, acest tip de mobilier specific spațiilor cu dimensiuni reduse, este deseori recomandat și pentru spații mai ample (mai ales în cazul celor cu multiple funcțiuni sau cu discontinuități ale pereților).
- Bucătărie cu 2 fronturi paralele
Cu toate că această soluție oferă o suprafață generoasă de lucru, lipsa unei continuități a mobilierului poate fi un dezavantaj în anumite situații. Pentru o bună funcționare, se recomandă o distanță optimă de 120 cm între cele două fronturi.
- Bucătărie cu un front în formă de L
Spre deosebire de bucătăria cu 2 fronturi paralele, acest tip de configurație asigură continuitatea suprafețelor de lucru și optimizarea circulațiilor. Chiar dacă nu necesită neapărat un spațiu mai amplu față de soluția precedentă, deseori această amplasare nu este posibilă din cauza arhitecturii locului. De exemplu, nu poate fi creat un front de lucru în dreptul unei ferestre al cărei parapet are o înălțime mai mică de 90 cm (respectiv 95 cm dacă electrocasnicele de sub blat nu sunt incorporabile).
- Bucătărie cu un front în formă de U
Asemenea bucătăriei cu un front în formă de L, acest tip de configurație prezintă avantaje legate de suprafața de lucru și de optimizarea circulațiilor, dar și multiple condiționări în ceea ce privește arhitectura spațiului. Pentru o bună funcționare, se recomandă o distanță optimă de 120 cm între cele două fronturi paralele.
- Bucătărie cu un front și insulă
Aceasta este o soluție spectaculoasă, specifică spațiilor generoase, deschise spre living sau hol. Pe lângă estetica deosebită, acest tip de bucătărie oferă avantajul circulațiilor reduse și al flexibilității în spațiu. Discontinuitatea frontului de lucru însă, poate constitui un dezavantaj în anumite situații (mai ales dacă cele două dotări principale ale bucătăriei sunt amplasate pe fronturi separate). Pentru o bună funcționare, se recomandă o distanță de 120 cm între cele două fronturi și asigurarea unei circulații de minim 90 cm în jurul insulei.
Cu toate acestea, în cele mai multe situații, bucătăriile au configurații geometrice de bază, iar o analiză sumară a acestora relevă faptul că localizarea dotărilor elementare ale bucătăriei stabilește fluxul mișcărilor în spațiu, despre care vom vorbi mai departe.
- Zonele de lucru
În comparație cu o bucătărie proiectată la întâmplare, o bucătărie structurată pe zone funcționale și pe niveluri de depozitare reduce drumurile parcurse și timpii de lucru cu 20%.
- Zona de provizii
Aceasta cuprinde: consumabilele, alimentele care se păstrează la rece sau la temperatura camerei, frigider/combină
Recomandări:
- Amplasarea în apropierea zonei de acces
- Dimensionarea în funcție de numărul membrilor familiei și ritmul aprovizionărilor
- Utilizarea mecanismelor speciale de tip „cameră culisantă” sau „coș rotativ”
- Zona de păstrare
Aceasta cuprinde: obiecte utilizate frecvent (veselă, tacâmuri, pahare)
Recomandări:
- Amplasarea în vecinătatea zonei de curățenie
- Dimensionarea la aproximativ 1/3 din spațiul total de depozitare
- Utilizarea accesoriilor speciale de tip „separatoare pentru tacâmuri”
- Zona de curățenie
Aceasta cuprinde: chiuveta, mașina de spălat vase, coșul de gunoi, detergenții și ustensilele pentru curățat
Recomandări:
- Amplasarea în vecinătatea zonei de preparare
- Poziționarea chiuvetei cu scurgătorul de vase în partea opusă zonei de preparare
- Utilizarea sistemelor speciale de tip „sertare pentru masca de chiuvetă”
- Suplimentarea scurgătorului de vase al chiuvetei cu accesorii speciale de tip „picurător de vase” (la vedere, în corp suspendat sau în sertar)
- Zona de preparare
Aceasta cuprinde: ustensile de lucru (răzătoare, tocătoare, etc.), mici aparate electronice, robot de bucătărie, condimente
Recomandări:
- Amplasarea între zona de curățenie și cea de gătit
- Dimensiunea optimă de 90-120 cm (lungimea frontului)
- Iluminarea generoasă a suprafeței de lucru
- Zona de gătit
Aceasta cuprinde: plită, cuptor, cuptor cu microunde, ustensile de gătit (tigăi, oale, tăvi)
Recomandări:
- Amplasarea în proximitatea zonei de preparare
- Fixarea hotei cât mai aproape de gura de evacuare (pe un perete exterior sau cât mai aproape)
- Poziționarea ergonomică a cuptorului (la semi-înălțime)
În amenajarea bucătăriei, trebuie să ții cont de câteva “reguli” de bază, care vor facilita utilizarea zonei și vor crea un flux plăcut, poate chiar relaxant.
- Locul ideal pentru pregătit mâncarea este suprafața de lucru dintre plită și chiuvetă.
- Între cele două șiruri de corpuri de mobilier paralele, distanța trebuie să fie suficient de mare încât ușile de pe ambele părți să aibă spațiu pentru a fi deschise în același timp.
- Înălțimea corpurilor suspendate nu trebuie să blocheze vederea asupra blatului.
- Folosește spațiul din jurul plitei pentru a așeza vasele fierbinți ridicate de pe foc.
- Instalarea chiuvetelor la fereastră face mai plăcut spălatul vaselor. Dacă ferestrele se deschid spre interior, ai grijă ca acestea să nu se lovească de baterie.
- Amplasarea chiuvetei lângă perete sau la capătul șirului de corpuri perturbă lucrul și limitează spațiul disponibil.
- Amplasarea cuptorului lângă perete sau la capătul șirului de corpuri perturbă lucrul și limitează spațiul disponibil. În plus, afectează pereții din cauza căldurii degajate și a petelor de mâncare.
- Amplasarea pe colț a cuptorului, a mașinii de spălat vase sau a hotei blochează corpurile și sertarele, care nu se vor mai deschide complet.
- Accesul la vase și ustensile (depozitare)
Pentru un acces facil la vase și ustensile, se recomandă repartizarea bucurilor cu întrebuințare frecventă în spațiul delimitat de jumătatea inferioară a corpurilor suspendate și de jumătatea superioară a corpurilor de sub blat.
Având în vedere că accesul în partea de jos a ansamblului de mobilier este mai comod decât în partea de sus a acestuia, se recomandă depozitarea în corpurile de sus a bunurilor folosite ocazional sau foarte rar.
- Bugetul
Înainte de a opta pentru o anumită amenajare, trebuie să îți stabilești prioritățile, iar pentru a găsi cea mai bună soluție, arhitectul trebuie să bifeze cu clientul următoarele puncte esențiale:
- Căror nevoi va răspunde bucătăria
Se va găti intens în viitoare ta bucătărie sau aceasta va fi folosită foarte puțin? Acest aspect este important, deoarece determină funcționalitățile spațiului. Dacă de regulă nu gătești acasă, atunci nu are sens să optezi pentru un cuptor de ultimă generație, cu multiple funcțiuni și dotări, ci mai degrabă te orientezi către un cuptor standard. De asemenea, dacă nu gătești des, atunci un blat de lucru generos nu este justificat. Așadar, trebuie să decizi cât de des vei folosi spațiul din bucătărie și pentru ce anume îl vei folosi.
- Ce ritm de viață ai?
Dacă ești o persoană cu un ritm de viață alert și nu petreci mult timp acasă, este clar că nu ai timp să gătești des. Poate ai un job solicitant sau călătorești mult. Poate că mănânci de prânz cu colegii, la birou, iar seara servești doar o salată. În weekenduri poate ești adesea plecat. În aceste cazuri, bucătăria va fi mai mult nefolosită. Dacă însă lucrezi de acasă, dacă ai copii cărora trebuie să le gătești sănătos sau dacă îți place să ai invitați la masă, bucătăria capătă o importanță funcțională mult mai mare, iar dotările vor fi diferite, în mod cert.
- Care este numărul membrilor familiei?
Dacă locuiești singur, este clar că dimensiunea bucătăriei nu trebuie să fie una foarte mare, ci suficientă pentru o singură persoană. Dacă bucătăria este destinată unei familii, atunci aceasta va trebui să fie spațioasă și să răspundă nevoilor utilizatorilor. Pe scurt, o singură persoană poate deține o bucătărie “basic”, însă o familie cu copii va avea nevoie de mai multe dotări și, bineînțeles, de mai mult spațiu.
- Sunt persoane în vârstă care folosesc bucătăria?
Trebuie să iei în calcul dacă există sau nu persoane în vârstă care utilizează bucătăria. Dacă da, atunci asigură accesul facil la zonele de depozitare și ia în considerare corpuri extractibile și sertare în loc de corpuri suspendate la înălțime. După cum am spus, bucătăria trebuie să răspundă nevoilor persoanelor ce o folosesc.
- Ești o persoană iubitoare de tehnologie sau nu?
Dacă ești mereu în pas cu tehnologia, fie că vorbim de telefoane, aparate foto sau alte device-uri, cu siguranță că și în bucătărie vei dori să ai electrocasnice de ultimă generație. Combinele frigorifice, plitele și cuptoarele au acum funcțiuni la care acum 10 ani nici nu ne gândeam. Producătorii sunt orientați spre caracteristicile eco ale electrocasnicelor (să consume mai puțin curent, apă, gaz, etc.), dar și spre tehnologie revoluționară (combine frigorifice care te anunță pe telefon că ai rămas fără lapte sau care îți recomandă rețete în funcție de produsele pe care le mai ai la dispoziție). Așadar, dacă apreciezi tehnologia și vrei să îți înlesnești stilul de viață, ia în considerare astfel de dotări. Dacă țintești spre simplitate și dotări clasice, atunci nu vei avea nevoie de o bucătărie ultradotată.
- Este un apartament nou sau îți reamenajezi vechea locuință?
Trebuie să știi că, dacă îți reamenajezi vechea locuință, ești mai constrâns de ceea ce este existent deja în spațiu (bucătărie veche, utilități, sisteme electrice și de apă) și va trebui să ții cont de toate aceste aspecte. Pe de altă parte, dacă îți amenajezi bucătăria de la zero, atunci libertatea este mult mai mare, iar posibilitățile de design, la fel.
- Ce materiale vrei să folosești pentru bucătărie?
Materialele mobilierului de bucătărie sunt esențiale în stabilirea bugetului. Un mobilier din PAL va fi considerabil mai accesibil ca preț decât MDF-ul, lemnul masiv, furnirul sau sticla. Trebuie să ai clar în minte ce îți dorești de la bucătăria ta și, astfel, să stabilești materialul pe care ți-l dorești. Există diferite feluri de PAL (PAL de Italia de 18 mm, PAL premium de 22 m, PET-ul care este în trend și este eco, MDF vopsit, lemn masiv, sticlă, etc.). Este important să te sfătuiești și cu arhitectul sau designerul de interior referitor la acest aspect, pentru a nu da greși.
În final, pentru a te asigura că amenajarea bucătăriei tale, dar și a întregii locuințe, va decurge așa cum te aștepți, fără surprize neplăcute sau pierdere de timp și bani, te sfătuim să apelezi la o firmă de design interior, care îți va asigura servicii de arhitectură și amenajări interioare la cheie.