Nimic nu scapa creativitatii umane cand vine vorba de timp petrecut in aer liber, mai ales in orasele mari aglomerate. Terase, balcoane, usi glisante, ferestre largi, lucarne si bovindouri – spatiile de tranzit catre exterior iau forme diferite in arhitectura unei locuinte. Pentru cei care au case cu mansarda si vor sa scape de senzatia de izolare in acest spatiu inchis, balcoanele sunt o optiune pentru a-l conecta la mediul de afara. Va sugeram cateva modele de mansarde cu balcon in imaginile ce urmeaza.
Prima imagine vine din Slovenia acolo unde un grup de arhitecti a transformat un hambar vechi de 100 de ani intr-o casa pentru o tanara familie. Printre modificarile aduse structurii este si acest balcon spatios sapat in acoperisul vechiului hambar.
Daca nu va incumetati sa o luati de la capat, atunci folositi-va de ferestrele de la mansarda pentru a contura un mic balcon, asa cum au facut si acesti australieni. Un scaun asezat langa poate transforma orice dimineata sau seara intr-o experienta relaxanta in aer liber.
O mansarda superba, imbracata partial in sticla, cu un mic balcon cu balustrade din lemn. Doua scaune si o masuta sunt de ajuns pentru a-i da spatiului rolul de catalizator al momentelor speciale.
O idee similara, doar ca difera materialele. Balustrada micului balcon este construita integrala din sticla, ajutand si mai mult la conectarea cu mediul exterior.
Pana la urma intreaga experienta de la mansarda poate fi una inedita. In aceasta imagine, podul este el insusi un balcon dintr-un capat in altul, un decor care propaga liniste si comuniune cu natura de jur imprejur.
O casa traditionala, in care mansarda se extinde in afara printr-un superb balcon imbracat in lemn. Imaginea vorbeste elocvent despre rolul unui astfel de balcon si linistea si armonia pe care le insufla in cel care ii descopera secretul.
Conversia mansardelor prin constructia de balcoane este o practica tot mai des intalnita, in special in cartierele cu case vechi si inghesuite unde o astfel de deschidere are in primul rand rolul de a schimba tonusul unui locatar.
Surse: Pinterest.com, Archdaily.com, Houzz.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: