Mușchiul file din comerț – care ar trebui să fie o bucată de carne fiartă, condimentată și afumată cu fum natural – este de fapt un adevărat ”ghiveci” de ingrediente, dintre care unele periculoase.
În cadrul unui studiu al Asociației Pro Consumatori (APC) s-a constatat că 7 din 10 mărci de mușchi file conțin caragenan, o sustanță cu potențial cancerigen.
În cadrul aceluiași studiu, au mai fost constatate următoarele probleme:
– 9 din 10 mărci de mușchi file conțin apă adăugată;
– mușchi file cu 14 aditivi alimentari;
– mușchi file cu proteină din lapte;
– 6 din 10 mărci conțin mai mult de 4 aditivi;
– 5 din 10 mărci conțin soia;
– 8 din 10 mărci conțin zahăr adăugat;
– 5 din 10 mărci conțin arome sintetice;
– 5 din 10 mărci conțin monoglutamat de sodiu;
– mușchi file colorat cu carmin;
– mușchi file cu adaos de sfeclă roșie;
– conținutul de sare din 100 grame produs variază între 2 grame și 3,6 grame;
– conținutul de proteine din 100 grame produs variază între 15,2 grame și 25,6 grame;
– toate cele 10 mărci analizate conțin nitrit de sodiu;
– doar una din 10 mărci de mușchi file sunt afumate natural cu lemn de fag;
– aromele sintetice din compoziția mușchiului file conțin și monoglutamat de sodiu;
– prețul unui kg de mușchi file variază între 26,30 lei și 46,50 lei.
Mușchiul file este al doilea celor mai consumat produs din carne de porc, după salamurile crud-uscate.
„Mușchiul file ar trebui să fie o bucată de carne fiartă, condimentată și afumată cu fum natural! Din păcate, 9 din 10 produse sunt fabricate dintr-o pastă de carne cu adaos de soia, proteină din lapte, zaharuri, extracte de condimente, drojdie și aditivi alimentari. În cazul produselor din carne, şi nu numai, calitatea acestora este influenţată în mare măsură de ponderea ingredientului principal. Din păcate, foarte puţini producători declară conţinutul de carne din produsele pe bază de carne. Un alt aspect căruia consumatorii ar trebui să-i acorde o importanţă deosebită este declaraţia nutriţională. Aceasta ne oferă informaţii despre cantitatea de proteine, grăsimi şi sare din 100 grame produs. Vă recomand să cumpăraţi numai acele mărci de mușchi file care au menţionat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 96%. Astfel în 100 grame mușchi file trebuie să existe cel puţin 96 grame carne.” spune Costel Stanciu, preşedinteșe APC.
Diferența între formula umedă și cea uscată
„Cea mai mare cantitate de mușchi filé se prepară în formula umedă, care asigură randamente supraunitare (dintr-un kilogram de mușchi crud rezultă mai mult de un kilogram de produs finit) și rămâne și comestibilă suficient de mult timp ca urmare a ambalării sigure și a numeroaselor substanțe protectoare adăugate.
Aceste produse sunt comercializate la un preț de circa 2-3 ori mai mare față de cel al materiei prime (mușchiul crud). De regulă, aceste produse au un conținut de carne nedeclarat, un conținut îngrijorător de mare de aditivi și multă apă. O cantitate limitată de mușchi filé pentru piață se produce în formula uscată (chiar dacă sărarea se face în saramură, prin imersie, nu prin injectare), care presupune afumare la rece (scumpa tradiție cerea ca spațiul de afumare să aibă o temperatură de circa 10 grade Celsius, condiții în care nu se formează în carne compușii cancerigeni care îi obsedează pe consumatorii contemporani) și uscarea lejeră la rece; această formulă de preparare are randamente de circa 0,7 (adică dintr-un kilogram de mușchi crud se obțin circa 700 grame de mușchi filé).
Mușchiul astfel preparat se vinde la un preț de circa 3-4 ori mai mare decât prețul mușchiului preparat prin tehnologie umedă. Dacă ținem seama că prepararea uscată este specifică produselor din clasa ECO, trebuie să considerăm că materia primă nu poate fi cea din supermarket (ca cea folosită la mușchiul filé umed), ci din surse ecologice, unde prețul este sensibil mai mare. Sortimentul superior este afumat obligatoriu cu fum de fag; sortimentul modest se afumă prin imersare în „fum lichid“ Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.
Ingrediente de evitat
Nutriționistul Dumitru Bălan susține că în sortimentele de mușchi file analizate există și ingrediente care nu ar trebui să fie permise.
”Consider că aceşti aditivi alimentari ar trebui restricţionaţi din industria alimentară, până la apariţia unor noi studii care să plaseze caragenanul şi monoglutamatul de sodiu pe lista aditivilor siguri, iar până atunci, te sfătuiesc să te gândeşti de câteva ori înainte de a consuma mezeluri care conţin aceste ingrediente. Pe această cale, te invit să citeşti cu atenţie eticheta produselor alimentare pe care le cumperi şi pune întotdeauna sănătatea ta şi a familiei tale în topul priorităţilor tale”, susține nutriționistul.
Studiul a identificat și mărcile cu cea mai mare cantitate de carne de porc. Iată top 5 mărci de muşchi file după conţinutul declarat de carne:
Angst – 99% cotlet de porc;
Reinert (96% cotlet de porc), Cămara noastră (96% mușchi de porc);
Matache Măcelaru – 90% cotlet de porc;
Aldis (85% file de porc), Casa Gustului (85% cotlet de porc);
Carrefour – 68% muşchi de porc.
Dacă vă plac articolele noastre, vă așteptăm cu o mulțime de idei frumoase pentru casă și grădină pe contul nostru de Pinterest.