Nivelul optim de umiditate este esential, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru confortul locuintei noastre. Conform specialistilor, nivelul optim este intre 30% si 60%. Asadar, valorile sub 30% indica faptul ca in casa ta umiditatea este redusa, in timp ce valorile ce depasesc 60% inseamna ca umiditatea este prea mare. Pentru a masura umiditatea ai nevoie de un higrometru sau umidometru. In randurile de mai jos, vedem cum ne afecteaza sanatatea nivelul de umiditate din casa.
Nivelul de umiditate din casa: cum ne afecteaza sanatatea
Umiditatea prea ridicata in anotimpul rece poate favoriza formarea condensului pe ferestre, dar si aparitia mucegaiului. Daca mentii o umiditate sub 60%, vei reusi sa previi dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. In zonele friguroase, un nivel al umiditatii de 30-40% va rezolva si problema aparitiei condensului. De cealalta parte, in lunile de vara, nivelul umiditatii nu trebuie sa depaseasca 60%, pentru o temperatura de interior de maximum 26 de grade Celsius.
Referitor la felul in care ne afecteaza sanatatea, atunci cand aerul nu are suficienti vapori de apa, ne vom trezi dimineata cu nasul, buzele, gatul, dar si pielea uscate, precum si cu o senzatie permanenta de sete. Bebelusii sunt cei mai afectati din aceasta cauza. Un pas important pentru a preveni astfel de situatii este aerisirea camerei (de doua-trei ori pe zi). Astfel, nivelul umiditatii revine la normal.
Pe langa asta, pentru a mentine un nivel optim al umiditatii, este important sa aerisim baia de fiecare data dupa ce facem dus, sa folosim o hota cand gatim si sa nu ne uscam hainele in casa. Insa acestea sunt metode care nu au un impact foarte mare, pe termen lung. O solutie recomandata este un sistem inteligent pentru controlul umiditatii.
In ceea ce priveste locuintele cu o umiditate prea mare, este foarte important sa fim atenti la aspectul peretilor. Astfel, daca este foarte umed intr-o incapere, in timp, se vor dezvolta ciuperci si isi va face aparitia mucegaiul, care provoaca alergii (in special copiilor), astm bronsic, bronsite si multe altele. Pe langa asta apar micozele si infectiile tractului respirator. Nu in ultimul rand, un mediu foarte umed favorizeaza dezvoltarea microbilor.
Dupa cum am vazut in randurile de mai sus, este foarte important sa mentinem un nivel optim al umiditatii in casa noastra deoarece atat un aer prea uscat, cat si o umiditate crescuta au efecte negative asupra sanatatii noastre. Pe langa folosirea unui dezumidificator/ umidificator, este esential sa ne asiguram ca locuinta noastra este izolata corespunzator. In aceasta privinta, vata minerala de sticla reprezinta una dintre cele mai bune optiuni. Aceasta permite o circulatie eficienta a vaporilor de apa, evitand astfel producerea condensului si, implicit, a mucegaiului.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: