Dacă ești posesorul unei mașini, e imposibil ca de a lungul timpului să nu te lovești de anumite probleme sau defecțiuni chiar atunci când îți e lumea mai dragă. Cel mai important este să realizezi din timp în ce zonă a mașinii ai probleme și în general să protejezi autovehiculul.
Dacă totuși ai așteptat până în ultima clipă și mașină a cedat și nu mai pornește, trebuie să știi că defecțiunile care duc în această situație se împart în două mari categorii:
În primul rând, există situația atunci când motorul nu se învârte deloc sau se învârte foarte încet, iar cea de a doua situație atunci când electromotorul învârte la turație normală, dar cu toate astea motorul refuză să pornească.
Principalele motive pentru care o mașină nu pornește sunt fie o baterie descărcată, probleme cu alternatorul, probleme la electromotor, probleme ale contactului sau o a doua categorie de situații atunci când rezervorul e gol sau pompa de combustibil s-a defectat ori conducta de combustibil are un filtru de înfundat. Mai pot apărea probleme și la bujii.
10 verificări periodice pe care trebuie să le faci la mașina ta
Dacă vrei să te îngrijești de mașina ta și să te țină cât mai mult e bine să fii preventiv și să faci verificări periodice pentru mai multe componente.
1 Ulei de motor – Acesta ajută mașină să meargă mai lejer iar fără el nu pot să pleci la drum. Nivelul uleiului trebuie verificat din când în când cu ajutorul unei joje. Specialistul îți poate spune când e recomandat să faci schimbul de ulei
2 Presiunea în roți poate influența chiar și consumul de combustibil, așa că e recomandabil ca de fiecare dată când pleci la un drum mai lung să oprești mai întâi la un service pentru a verifica pneurile.
3 Frânele sunt extrem de importante în trafic și plăcuțele de frână trebuie și schimbate din timp pentru că altfel vor ajunge să scârțâie și pot produce chiar pagube.
4 Lichidul de servodirecție se poate schimba și el din timp în timp. Acesta ajută la schimbarea mult mai ușor a direcției de mers.
5 Direcția trebuie verificată cât mai des pentru că este vitală pentru siguranța ta și a pasagerilor în trafic.
6 Antigelul și lichidul de răcire trebuie pregătite atunci când apar temperaturile scăzute ce pot afecta autoturismul. Nu lăsa verificare antigelului până în ultima clipă.
7 Cauciucurile trebuie verificate din timp în timp dar și schimbate atunci când nivelul lor scade. Cauciucurile sunt extrem de importante pentru a menține mașina stabilă motiv pentru care poliția chiar poate da amenzi dacă folosești cauciucuri prea uzate.
8 Filtru de aer poate influența și el consumul de combustibil și poate duce la cheltuieli suplimentare și îngreunarea funcțiilor mașinii, motiv suficient de bun pentru a-l verifica din când în când.
9 Lichidul de transmisie trebuie să fie la un nivel optim pentru a putea controla ușor traiectoria mașinii pe șosea
10 Luminile trebuie verificate cât mai des pentru că riști să rămâi fără o semnalizare sau stop fără ca să îți dai seama de acest lucru, însă în trafic reprezintă un adevărat pericol lipsa acestor semnale.