Cu toții ne dorim o casă cât mai sigură și lipsită de pericole.Cu toate aceste, în ultima perioadă cu toată pandemia de COVID-19 care ne-a afectat la nivel mondial, și acest ultim loc sigur pare să fie pus în bătaia focului.
De cele mai multe ori intrăm în casă fără să ne dezinfectăm mâinile, hainele sau chiar încălțămintea pe care am folosit-o în afara locuinței. Probabil o facem din obișnuință, dar trebuie să fim mai atenți pentru că asta este principala cauză a răspândirii virusurilor.
Dacă ne dorim în continuare o locuință sigură atunci trebuie să luăm măsuri. De aceea astăzi îți prezint câteva metode prin care îți poți ține casa în siguranță, pentru a-i proteja pe cei dragi.
Cum să dezinfectezi locuința
Există două metode care să nu îți facă o gaură în buzunar și care să te asigure că la final vei avea o locuință dezinfectată și sigură.
Prima necesită un container cu apă caldă cu săpun și ceva pentru șters. Și practic este ca și cum ai face curățenie doar că folosești apă caldă care omoară germenii și bacteriile. Poți folosi această metodă și pe mobilier, dar să te asiguri că ștergi surplusul pentru a evita deteriorarea obiectelor.
Iar cea de-a doua, constă în orice tip de substanță care omoară germenii și bacteriile combinată cu apă. Totuși, înainte de a folosii o anumită substanță gândește-te de 2 ori și testează. Unele dintre ele pot decolora și deteriora anumite obiecte. Plus că unele nu au un miros plăcut, iar dacă le folosești în toată locuința va fi nevoie de o aerisire la final.
Cea mai expusă zonă și cea care se murdărește cel mai rapid sunt gresia și parchetul laminat. Fă-ți un obicei din a da cu mopul cel puțin o dată la două zile și folosește soluții care nu au doar un miros plăcut, ci care sunt speciale pentru a distruge bacterii și virusuri.
Și încă ceva. Dacă ai animale de companie, asigură-te că nu intră în contact direct cu soluțiile pe care le folosești. Cel mai probabil orice soluție dezinfectantă e foarte dăunătoare pentru animăluțul tău.
Cum poți dezinfecta obiectele decorative
Chiar dacă nu este comun, câteodată și obiectele decorative din casa ta pot au nevoie de o dezinfectare. Praful și bacteriile se pun pe orice. Dacă te regăsești în situația de a dezinfecta un tablou sau vreun obiect decorativ din locuința ta trebuie să acorzi maximă atenție.
Spre exemplu tablourile sunt foarte dificil de curățat și dezinfectat din cauza acrilicelor și uleiurilor care sunt pe pânză. De aceea trebuie să te orientezi spre o substanță care să nu reacționeze cu ele.
O recomandare ar fi să verifici dacă soluția ce urmează să o folosești poate deteriora obiectele tale. Folosește pe o porțiune mică acea soluție, unde nu e vizibil.
Tot ce trebuie să ai în vedere este concentrația substanței folosite pentru că o concentrație prea mare poate decolora sau mătuii unele suprafețe.
Obiectele personale
Ce purtăm cel mai des la și cu noi?
Telefoane mobile, ceasuri, inele, brățări și alte bijuterii, sunt accesorii pe care le purtăm destul de des. Sunt foarte expuse la bacterii și trebuiesc și ele dezinfectate.
Iar aici se ridică problema reacțiilor adverse deoarece bijuteriile sunt deseori realizate din materiale prețioase pe care nu vrem să le deteriorăm. De aceea soluții precum alcoolul sau oțetul ar trebui evitat. Chiar ar fi recomandat să te uiți după anumiți dezinfectanți care să specifice compatibilitatea cu bijuteriile. Dar dacă nu vrei să-ți bați capul poți încerca să bagi bijuteria în apă fierbinte cu săpun.
Greșeli pe care le fac majoritatea persoanelor:
1. Fac doar curat.
Probabil sună ciudat, însă doar pentru că faci curat nu înseamnă că scapi și de viruși. De cele mai multe ori persoanele care fac curat folosesc doar produse care le fac treaba mai ușoară.
Dacă vrei să scapi complet de bacterii și nu doar să îi plimbi de colo colo trebuie să folosești produse pe care scrie că sunt “dezinfectante”. Acestea au în general o concentrație mare de alcool.
2. Nu dezinfectează toate zonele de risc.
Probabil știi și tu că trebuie să dezinfectezi mânerul ușii, mânerul robinetului sau alte zone pe care pui des mâinile.
Însă nu este doar atât. De cele mai multe ori sunt omise locuri cu un risc foarte mare de contactare a virusului. Cea mai bună metodă de a te asigura că identifici toate aceste locuri este să-ți urmărești familia astfel încât să observi ce tind să facă după ce intră pe ușă.
3. Nu folosesc ce trebuie cât trebuie.
Multe persoane au deja acasă containere(ca acelea pentru soluțiile de geamuri) în care își fac propria combinație de alcool și apă pentru a stropii diverse zone. Totuși, de cele mai multe ori lichidul stropit de acele sticluțe se evaporă în mai puțin de 2-3 minute.
Iar pentru a distruge bacteriile este necesar aproximativ 5 minute pentru ca alcoolul să-și facă treaba. Acestea au fost câteva sfaturi pe care ar trebui să le faci, nu doar pe timp de pandemie, ci cât mai des posibil.