O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere nebănuită! Și țara noastră se mândrește cu o licoare puternică şi dulce, care este preferata multora. Băutura produsă în gospodăria unor bihoreni este la mare căutare!
O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere nebănuită!
În satul bihorean Tulca, Florian Chişe a devenit celebru pentru reţetele lui de pălincă autentică. Bărbatul are o distilerie, iar rețeta tradițională pentru pălincă este păstrată de mai bine de un secol.
Afacerea lui merge ca pe roate, iar produsul de calitate superioară este apreciat de toți cei care îl degustă.
Florian Chișe prepară pălincă după o rețetă veche
Florian Chișe prepară pălinca după o rețetă de familie păstrată de peste un secol. Primul pas în prepararea licorii magice este fermentarea fructelor. Lichidul care rezultă după fermentare are o concentrație alcoolică de 16-17 grade.
Dar băutura este musai să fie distilată și a doua oară. Această a doua distilare este responsabilă pentru creșterea concentrației de alcool la aproximativ 50 de grade.
Cum se pregătește licoarea magică
“După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, explică Florian Chișe pentru observatornews.ro.
Mai mult de atât, cei care vor să-și prepare cu propriile mâini pălinca o pot face chiar la distileria lui Florian Chișe. O pălincă de calitate necesită cel puțin 6 luni de învechire în butoaie. Din 100 kg de fructe se obțin aproximativ 7 litri de pălincă de calitate.
Prețurile pălincii diferă mult! O sticlă standard de jumătate de litru de pălincă de prune costă în jur de 100 de lei. Prețul crește pentru sortimentele mai vechi și ajunge și la 200 lei jumătatea de litru.
Sursa foto: observatornews.ro