Piata imobiliara dintr-un mare oras din centrul Romaniei ramane puternica, in ciuda pandemiei de coronavirus. Chiar daca preturile la apartamente au scazut usor in mai, in primele patru luni ale anului s-au eliberat mai multe autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale decat in aceeasi perioada din 2019.
In primele patru luni din an preturile solicitate pentru apartamentele noi si vechi din Cluj-Napoca au crescut constant, chiar si in pandemie. Astfel, daca la inceputul lui 2020 proprietarii cereau 1.725 de euro/mp util, in aprilie pretul mediu ajungea deja la 1.854 de euro/mp util.
Abia in mai a aparut, pe plan local, o usoara scadere la acest capitol. Preturile cerute au inregistrat o scadere de 2,1%, de la o medie de 1.854 de euro pe metru patrat util, la 1.815 euro pe metru patrat. Scaderi au avut loc pe ambele segmente ale pietei clujene.
Locuintele vechi s-au depreciat, insa, mai putin, cu 0,4% (de la 1.804 la 1.796 de euro pe metru patrat util), iar cele noi, cu 2,9% (de la 1.882 la 1.828 de euro pe metru patrat).
Preturi mai mari ca in 2019
Chiar si asa, pretul mediu se mentine cu circa 14% peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut si il depaseste chiar si pe cel din Bucuresti. Practic, metrul patrat era in Cluj-Napoca cu 225 de euro mai scump decat in mai 2019.
Tot luna trecuta, existau circa 4.130 de cumparatori activi pe piata interesati de achizitia unei locuinte din municipiul Cluj-Napoca, conform datelor Analize Imobiliare. Cererea a crescut, astfel, doar in luna mai cu 61%, dar se mentine inca sub nivelul de anul trecut.
Pe de alta parte, cererea pentru credite ipotecare dedicate achizitiei caselor si apartamentelor din Cluj-Napoca si din zona periurbana a ajuns sa fie cu 34% mai mare fata de cea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Mai multe cladiri rezidentiale
In judetul Cluj s-au eliberat, in primele patru luni, aproape 600 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, totalizand o suprafata utila de circa 189.000 de mp, cu aproximativ 40.900 de mp mai mare fata de anul trecut.
Chiar si luand in considerare contextul fara precedent al pandemiei care a dus la impunerea starii de urgenta la nivel national de la jumatatea lunii martie si i-a izolat pe cei mai multi romani in case in aprilie, numarul autorizatiilor eliberate a fost cu 123 mai mare fata de cel inregistrat in primele patru luni din 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Sursa: cpi.imobiliare.ro
Cititi si: COVID-19 ieftineste apartamentele. Preturile din Bucuresti si din 5 mari orase
Cititi si: Casa cumparata in vremea pandemiei: nebunie sau oportunitate? Lectia americana