Ouale de Paste pot fi vopsite cu ingrediente naturale in mai multe culori. Asa ca nu mai este nevoie sa folositi colorantii toxici din comert, care, de multe ori, sunt si foarte scumpi. Sfecla, spanacul si ceapa se numara printre legumele care va vor fi de folos.
Pentru oua rosii, aveti nevoie de de 1/2 kg de ceapa rosie, careia i-ai desfacut foile, 350 ml de apa si 3 linguri de otet. Fierbe ceapa in apa, iar dupa ce apa a mai scazut si s-a colorat puternic, adauga otetul si ouale degresate, apoi lasa-le sa fiarba 5-8 minute, in functie de cat de tari vrei sa fie. Pentru oua portocalii-rosiatice, foloseste exact aceleasi instructiuni, insa inlocuieste foile de ceapa rosie cu cele de ceapa galbena. Daca vrei o culoare mai intensa, lasa apa sa scada mai mult.
Daca vreti sa vopsiti ouale intr-o nuanta naturala de galben, tot ce trebuie sa faceti este sa pregatiti un amestec de 120 ml apa fierbinte, 2 linguri de otet si 3 linguri de turmeric (sau curcuma). Lasati ouale deja fierte in amestec timp de 30-60 de minute, sau daca e necesar, prelungiti timpul de fierbere pana obtineti nuanta dorita.
La fel de bun este si sucul de sfecla. Inainte de a scufunda ouala in el, aveti grija sa le fierbeti. Este posibil ca sucul de sfecla sa penetreze coaja si sa coloreze si albusul, dar nu va speriati, de aceasta data totul e natural.
Varza rosie pentru oua albastre
Pentru oua albastre, se fierbe o jumatate de varza rosie (se pot folosi frunzele mai vestejite de la suprafata) cu 4 cani de apa, timp de 30 de minute. Apoi se pun si ouale la fiert in apa colorata, se iau de pe foc dupa aproximativ 10 minute, dupa care se lasa in oala peste noapte.
Vestea buna este ca, de Paste, puteti avea si oua vopsite in culoarea violet.Combinati 350 ml de apa clocotita cu 3 linguri de otet si 50-80 g afine. Lasati amestecul sa infuzeze si puneti ouale deja fierte in vopseaua naturala, de unde le scoateti abia dupa 30-60 de minute.
Dupa ce ai vopsit ouale galbene cu turmeric si pe cele violet cu afine, combinati cele doua amestecuri si obtineti vopseaua naturala cu care colorati ouale verzi. Tot pentru oua verzi, se fierbe spanacul pentru prepararea unei mancari de spanac, dar nu se arunca apa. Aceasta se pastreaza si in ea se fierb ouale de Pasti.
Iar daca daca vreti ca oricare dintre culorile de mai sus sa se prinda mai bine de oua, inainte de fierbere puneti-le intr-o apa cu otet, unde le lasati in jur de 20 de minute. De asemenea, dupa ce le-ati vopsit, se recomanda sa dati ouale cu un pic de grasime, pentru a proteja culoarea.
Surse: gustos.ro, retetepractice.ro
Cititi si: Aranjamente pentru masa de Paste. 10 idei creative si pline de culoare