Am vazut ca dozele din aluminiu pot avea nenumarate intrebuintari in casa, in special prin transformarea lor in obiecte decorative. De data aceasta, dozele de aluminiu isi gasesc un rol practic in locuinta, formand, cu putina indemanare si rabdare, un panou solar. Este nevoie si de cunostinte minime de termodinamica pentru a transforma dozele din aluminiu intr-un dispozitiv care propaga energie pasiva.
Mai concret, caldura soarelui este transferata in interiorul locuintei gratie aluminiului, bun conductor termic. Aceasta solutie este ideala pentru cei care locuiesc in zone izolate, dar si in zonele urbane poate fi o masura eficienta de economisire a banilor. Mai jos aveti cativa pasi orientativi pentru a construi un panou solar din doze de aluminiu.
Asigurati-va, in primul rand, ca locuinta voastra este bine izolata termic, in caz contrar orice astfel de efort este aproape inutil. Mai intai de toate, construiti cadrul in care vor fi fixate cutiile de aluminiu. Acest cadru poate fi lesne construit din placaj de 15 mm in timp ce pentru partea frontala va fi folosit plexiglas de 3 mm grosime. Peste stratul de placaj, in interiorul cadrului, veti folosi vata bazaltica pentru a izola termic structura si a bloca pierderile de caldura generata de dozele din aluminiu.
Dupa ce ati construit cadrul, spalati dozele din aluminiu cu apa calda si lichid de vase. Lasati-le apoi cel putin doua ore in apa fierbinte pentru a scapa de toate mirosurile specifice continului pe care l-au avut, apoi clatiti-le tot cu apa fierbinte. Faceti gauri cat mai largi pe fundul dozelor de aluminiu, similare celor din partea superioara pe care doza le are deja, fara a ciobi insa marginile inferioare, acolo unde dozele se vor uni pentru a crea un corp neintrerupt si a transmite mai usor caldura.
Puneti apoi dozele cap la cap si faceti cate o coloana care sa se plieze pe lungimea cadrului din placaj. Lipiti-le cu adeziv metalic termorezistent. Vopsiti dozele din aluminiu cu vopsea neagra pentru a atrage razele soarelui si a transforma energia solara in caldura. La final, intregul sistem este prevazut cu doua ventilatoare, unul la baza structurii care sa impinga aerul cald spre gura de ventilatie din partea superioara care transmite apoi fluxul de aer cald in interiorul locuintei, asa cum se vede in schita de mai jos.
Important de stiut ca acest sistem nu permite colectarea caldurii produse si din acest motiv este recomandat sa folositi fluxul de aer cald atata timp cat soarele straluceste pe cer. In caz contrar, opriti cele doua ventilatoare de la baza sistemului pentru ca ele vor trage aerul cald din interiorul casei si astfel temperatura va scadea inauntru.
Surse: Ehow.com, Freeonplate.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: