Resursele conventionale se epuizeaza rapid, iar furnizorii traditionali cresc preturile cu fiecare ocazie. Asadar, nu e de mirare ca energiile regenerabile au devenit o alternativa pentru reducerea facturilor, fiind o optiune nu numai economica, ci si ecologica. Astfel, energia solara joaca un rol din ce in ce mai important in acoperirea nevoilor energetice globale. Insa, la fel ca orice alta energie regenerabila, aceasta trebuie captata, iar aici intervin panourile solare. Inainte sa le instalezi, citeste in continuare pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre panourile fotovoltaice:
Panourile fotovoltaice: ce sunt si cum functioneaza
Pe scurt, panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Sunt fabricate din materiale reciclate si reprezinta cel mai putin poluant mod de a obtine electricitate. Un panou solar reprezinta de fapt un suport cu mai multe celule fotovoltaice. O celula fotovoltaica este un detector care converteste fluxul de lumina in current electric. Este fabricata dintr-o pelicula argintie montata pe un strat semiconductor care are la baza o alta pelicula, de data aceasta feroasa.
Panourile fotovoltaice: ce sunt si cum functioneaza
Datorita faptului ca produc energie fara sa necesite realimentari cu combustibili si nu au componente mobile, NASA foloseste panouri fotovoltaice la toate misiunile spatiale.
In ceea ce priveste alimentarea locuintei, panourile solare reprezinta o optiune economica. Astfel, pentru locuinta proprie, trebuie montat un invertor, care tranforma curentul generat continuu de panourile fotovoltaice in curent alternativ. Mai exact, nu vei avea nevoie de cabluri sau diverse fire, de care sa te impiedici prin casa. Panourile sunt ecologice, silentioase si, mai ales, foarte usor de intretinut. Tot ce trebuie sa faci este sa le cureti de praf, din cand in cand. Sigur ca investitia initiala poate fi una destul de mare, insa este foarte important de retinut ca aceasta se recupereaza intr-un timp destul de scurt.
Un alt sistem ecologic si eficient pentru casa noastra este reprezentat de pompele de caldura. O pompa de caldura ne permite sa ne incalzim locuinta, in sezonul rece si sa o racim, in sezonul cald. Astfel, aceste instalatii extrag caldura din apa, sol sau aer si o introduc in casa. Pompa de caldura este practic o instalatie care produce caldura fara sa utilizeze combustibil, folosind doar resurse din natura. Pentru a afla mai multe detalii despre pompele de caldura, iti recomandam sa citesti acest articol.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: