O gradina fara pomi fructiferi este un spatiu incomplet, trebuie sa recunoastem. Pe langa utilitatea lor materializata peste iarna in conservele din camara fiecarei gospodine, dulceata sau compot, pomii fructiferi aduc un plus de vitalitate unei gradini. Mai mult, ei poarta cu ei si simbolistica inradacinarii proprietarului in locul respectiv, dar si un dram de responsabilitate pentru ca ingrijirea lor in schimbul roadelor culese toamna implica ceva efort. Si pentru ca suntem in sezonul imbelsugat, sa aruncam o privire mai atenta la plantarea pomilor fructiferi toamna.
Desi plantarea poate avea loc, teoretic, in oricare din cele trei anotimpuri in care soarele desfata natura, horticultorii spun ca cel mai bun moment pentru a o face este toamna, iar avantajele sunt multe. In primul rand, subliniaza specialistii, puietul se dezvolta mult mai repede la temperaturi mai mici, fata de perioada de vara cand arsita ii poate afecta cresterea din cauza stresului termic la care este supus. In al doilea rand, pomii au nevoie de mai putina apa in acest sezon decat in cel cald, in conditiile in care umiditatea solului este ideala in aceasta perioada.
In continuare, plantarea lor toamna le permite pomilor sa se fixeze bine in solul care se mentine si cald, mai ales ca suntem in plin sezon ploios, la timp pentru procesul de dezvoltare alerta care incepe odata cu venirea primaverii. Astfel, in primavara pomii intra cu mai multa vigoare in perioada de crestere, iar lastarii sunt cu 20 – 30% mai mari pentru ca incep perioada de vegetatie cot la cot cu pomii care nu au suferit o transplantare. Aceiasi specialisti mai spun ca, datorita acestor condiții favorabile, pomii plantați toamna castiga aproximativ un an fața de cei plantați in primavara.
Plantarea toamna le permite pomilor sa acumuleze si nutrientii necesari astfel incat sa faca fata unei ierni aspre. Totusi, in cazul unei ierni fara zapada, pomii plantati toamna sunt vulnerabili la ingheturile puternic de la nivelul solului. Acest risc este insa redus considerabil gratie musuroirii.
Perioada optima de plantare este 15 octombrie-15 decembrie, dupa caderea frunzelor si inainte de venirea primului inghet. Mai tineti cont si de faptul ca majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de polen de la alte soiuri din aceeasi specie pentru a fecunda. Din acest motiv, in functie de specia pe care doriti sa o cultivati, documentati-va cu privire la lista de polenizatori ai acesteia.
Surse: Oldworldgardenfarms.com, Covera.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: