Zambilele sunt flori cu bulbi care infloresc primavara si sunt apreciate mai ales pentru parfumul puternic, dar si pentru paleta de culori pe care o ofera privirii. Ca sa va bucurati de frumusetea si parfumul lor in diferite perioade din an, puteti planta bulbi de interior in ghivece sau chiar in vase cu apa transparente, care sunt foarte potrivite pentru un decor modern. Iata ce trebuie sa stiti despre plantarea zambilelor in ghiveci.
Zambila este originara din regiunea mediteraneana si Africa. Zambila comuna de gradina a fost adusa in Europa din Anatolia in secolul al 16-lea. Printre cele mai apreciate soiuri care sunt in prezent cultivate, se numara Fondant (roz batut), Blue Jacket (albastru inchis), City of Haarlem (galben), White Pearl si Carnegie (alb), Jan Boss (rosu), Splendid Cornelia (violet deschis), Purple Star (roz violet).
Plantarea zambilelor in ghiveci. Bulbii si ghivecele
Esential pentru o planta bine dezvoltata, cu o inflorescenta mare, este sa avem bulbi mari. Pe acestia ii plantati in ghivece de cel putin 11 cm in diametru si adanci de peste 20 de cm. Bulbii de zambila se sadesc la circa 15 cm adancime si au nevoie de un substrat de 6 – 7 cm, iar pana la fundul ghiveciului mai trebuie sa existe si un strat de drenaj (nisip pietris). Se recomanda ca ghivecele sa aiba orificii in partea de jos. Pentru plantele cu bulbi crescute in ghivece este foarte important sa existe un drenaj bun.
Daca doriti mai multe zambile de diferite culori intr-un palc puteti opta si pentru o jardiniera. Este recomandat sa pastrati o distanta de cel putin 10 cm intre bulbi in acest caz.
Pamantul de care au nevoie bulbii pentru a se dezvolta este unul bogat in substante nutritive, afanat si bine drenat. Nu este recomandat sa il luati din gradina. Folositi un amestec de turba, pamant de frunze si nisip in parti egale, la care puteti adauga si ingrasaminte.
Zambilele se cultiva de mult timp si in recipiente pline cu apa. Puteti sa va achizitionati recipiente patrate, decorative, transparente si veti vedea in fiecare zi cum cresc radacinile plantelor in apa. Puteti sa presarati scoici sau pietricele in aceste vase, pentru a fi si mai atractive.
Plantarea zambilelor in ghiveci. Ce trebuie respectat dupa sadire
Imediat dupa plantare, udati ghivecele pana se scurge apa din ele si asigurati-va ca pamantul este bine drenat. Bulbii au apoi nevoie de o perioada de racoare (vernalizarea). Toti bulbii florilor de primavara se pun in gradina toamna tarziu, inainte de primul inghet, ca sa infloreasca incepand cu luna martie. Chiar daca ii plantati in ghiveci, puteti simula perioada iernii, tinandu-i timp de 8 – 12 saptamani intr-un loc intunecos, la temperaturi de 2 – 4 grade. Veti muta apoi ghiveciul la lumina si caldura pentru a face bulbii sa infloreasca.
Daca aveti posibilitatea sa ii tineti afara pe perioada iernii, plantati bulbii in ghivece cu diametrul de 50 – 60 cm sau in jardiniere mari si acoperiti apoi pamantul cu un strat de mulci (paie, frunze uscate tocate) pentru a preveni afectarea lor de inghet.
Plantarea zambilelor in ghiveci. Ingrijire
Zambilele in ghiveci nu au nevoie decat de putina apa, multa lumina si aer (chiar si zambilele ofilite isi revin mai repede daca le punem la lumina si aer). Este important insa sa fie tinute departe de sursele de caldura, de aceea ele se simt bine pe balcon. Dupa ce floarea se ofileste si se usuca frunzele, daca vreti, puteti scoate bulbul din pamant, astfel incat sa il plantati in toamna direct in gradina. Pana la plantare, e bine sa fie pastrat invelit in hartie groasa intr-un loc racoros si uscat.
Surse: horticultorul.ro, bulbiromania.ro, floraria-adi.ro, florighiveci.ro
Surse foto: eva.ro, decodays.ro, bakker.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: