Pentru necunoscatori, arhitectura rusa se reduce la blocurile uriase si cenusii ridicate in perioada sovietica in mai toate orasele din fosta uniune in baza unor planuri care ignorau estetica si puneau accent doar pe functionalitate. Dincolo de aceste peisaje sumbre, care vorbesc de vremuri in care totul era cantarit in masa, arhitectura traditionala rusa se reflecta in casele din lemn cu decoratiuni lucrate manual, adesea vospite in culori puternice. Mai jos va prezentam cateva proiecte de case in stil rusesc.
Rusia este impanzita cu astfel de case, unele dintre ele vechi de cateva secole. Numai in Sankt-Petersburg, al doilea oras ca marime din Rusia, sunt peste 18.000 de case taranesti vechi din lemn, ridicate inainte de 1917. Ca elemente distinctive, ferestrele au ancadramente frumos lucrate, decoratiunile din lemn impodobind si streasina, cerdacurile si portile. Casele ridicate manual sunt adevarate opere de arta, fiecare regiune distingandu-se prin elemente de design proprii in conditiile in care mesterii si-au personalizat in timp stilurile, diferentiindu-se prin ornamente, tehnica cioplirii lemnului si alte tipare.
Traditia decorarii caselor din lemn isi are originea in vremurile pagane cand rusii de rand credeau ca aceste simboluri tineau departe spiritele rele. Tocmai din acest motiv, decoratiunile sculptate in lemn sunt concentrate in jurul usilor si ferestrelor, vazute ca principalele cai de acces intr-o locuinta ale acestor spirite rele.
Grinzile si stalpii de sustinere erau, de asemenea, impodobiti cu decoratiuni. Primele astfel de cioplituri costau in cruci simple si forme geometrice, insa cu trecerea timpului si dezvoltarea mestesugului lucratului in lemn, aceste decoratiuni au capatat forme complexe, desoebit de frumoase, asa cum se vede din pozele atasate acestui articol.
Utilizarea lemnului, in special a bustenilor, arata relatia speciala pe care taranii rusi au avut-o cu padurea. Drept dovada ca in traditia ortodoxa si cultura rusa exista numeroase ritualuri si referiri la padure, la lemn si utilizarea sa in constructia de case. Nu doar taranii au folosit lemnul pentru casele lor, ci si elita conducatoare. Mai jos cateva imagini sugestive pentru ultimul aspect mentionat.
La final va prezentam un proiect de casa cu mansarda in stil rusesc facuta din busteni, pe o suprafata de 172 de metri patrati.
Surse: Theworldbyroad.com, Loghome.com, Ecobud.net.ua, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: