Stilul victorian se regaseste, mai intai de toate, in case puternic personalizate astfel incat, spun arhitectii, niciuna nu seamana cu cealalta. Turnulete, volume iesite in relief, verande, ferestre in forme diferite, frontoane care se intrepatrund si elemente decorative exterioare pline de gust – stilul victorian abunda in trasaturi arhitectonice specifice care il fac usor de recunoscut. Vedem in cele ce urmeaza trei proiecte de case in stil victorian, adevarate capodopere ale arhitecturii care isi poarta si acum, dupa mai bine de 100 de ani, aerul de poveste.
Primul proiect este o casa cu o suprafata de 226 de metri patrati, pe doua nivele, cu un design bogat in elemente decorative, dar si unul practic, conceput pentru a facilita interactiunea familiala. La parter, spatiul este in majoritate dedicat activitatilor de zi, cu livingul extinzandu-se spre bucatarie si alte incaperi cu uz traditional si conectat apoi la o sufragerie cu acces pe o terasa acoperita. La etaj, patru dormitoare desavarsesc spatiul de odihna si intimitate, dormitorul principal fiind rasfatat, in purul stil victorian, cu tavan decorativ, dressing propriu si o baie imensa.
Al doilea exemplu este o casa cu o suprafata de 463 de metri patrati, un adevarat conac, in care designul este dominat vizual de volumul circular de pe colt si veranda care incinge locuinta pe doua parti. Intrarea este flancata de o biblioteca adapostita de corpul paralelipipedic din stanga, cu un fronton impozant, si de volumul circular in spatele caruia se intinde sala de mese. Cu exceptia unui dormitor principal, insotit de baie proprie si alte spatii de depozitare, parterul este in totalitate dedicat activitatilor de socializare, cu diferite puncte de acces la veranda spatioasa de afara. Alte patru dormitoare se afla la etaj, alaturi de o alta camera de zi, cu vedere spre livingul de la parter.
In fine, al treilea proiect descrie o casa cu aceleasi forme clasice, pline de eleganta, in care fatada urmeaza linii aromonioase, pliate pe volume distincte. Intrarea se face printr-o terasa circulara care urca spre un volum de aceeasi forma, intr-un tandem arhitectural plin de frumusete. Pana si garajul din dreapta este ascuns intr-un corp care nu-si tradeaza adevarata utilitate. Parterul grupeaza aceleasi spatii de zi interconectate si cu acces la cele doua verande, cu un birou adapostit in volumul circular. La etaj se afla trei dormitoare, cu o baie generoasa integrata in spatiul iesit in relief, unde este incastrata cada, pentru o senzatie de relaxare suprema.
Surse: Homeplans.com, Eplans.com, Architecturaldesigns.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: