Cum se preparara celebrul eggnog, bautura traditionala de sarbatori din SUA si Canada? Va prezentam reteta de lichior de oua clasica, pe care trebuie sa o preparati cu cel putin o saptamana inainte sa va bucurati de ea de sarbatori.
Originea lichiorului de oua pe care americanii il beau in prezent de Craciun, dar si in toata perioada de la Ziua Recunostintei pana la Anul Nou, nu este clara.
De-a lungul secolelor, termenul de „nog” a fost folosit pentru o varietate de bere tare consumata de populatia din jurul Norfolkului, din Anglia. Etimologia cuvantului englezesc ramane tostusi un mister. Unii sustin ca „nog” provine din cuvantul „noggin” care desemna o cana de lemn folosita pentru servirea bauturilor alcoolice. S-a mai vehiculat ca eggnogul isi are originea in „posset”, o bautura fierbinte din bere, lapte si mirodenii, consumata in Anglia medievala. In secolul al 13-lea calugarii consumau o forma de posset ce continea oua si smochine.
Din secolul al 18-lea, termenul de „eggnog” s-a incetatenit, mai ales in urma colonizarilor. In colonii erau mari ferme de pui si vite si mai ales rom, ingredient de baza al acestei bauturi.
Iata reteta de lichior de oua clasica, pentru a pregati in casa o bautura speciala in acest an de sarbatori. Este recomandat sa o preparati cu cel putin o saptamana inainte sa o consumati si sa pastrati amestecul la frigider pentru ca aromele sa se imbine cum trebuie si eggnog-ul sa se maturizeze.
Ingrediente:
- 12 galbenusuri
- 2 cani de zahar
- 1 litru de wiskey
- 4 cani de lapte integral
- 1 cana de frisca de casa
- 3/4 cana de coniac
- 1/2 cana de rom brun puternic aromat
Pentru servire:
- albusurile de ou
- 5 cani si jumatate de frisca
- nucsoara proaspata rasa
- gheata
Instructiuni:
- Separati galbenusurile de albusuri si punet-le pe acestea din urma la congelator, intr-un recipient inchis ermetic.
- Frecati galbenusurile cu zaharul pana obtineti o compozitie cremoasa.
- Adaugati aici celelalte ingrediente si continuati sa amestecati.
- Transferati amestecul intr-un recipient de sticla de 3-4 litri si inchideti bine capacul. Tineti-l la frigider cel putin o saptamana si pana in 3 saptamani.
- Scoateti albusurile din congelator cu o seara inainte sa serviti eggnog-ul si lasati-le la frigider sa se dezghete. Inainte sa preparati bautura, scoateti-le din frigider si aduceti-le la temperatura camerei.
- Bateti albusurile cu mixerul pana le transformati intr-o spuma teapana, pe care o turnati intr-un bol mare de punch.
- Faceti frisca cu mixerul si turnati-o si pe ea in bol.
- Amestecati cu o spatula elastica baza pentru eggnog de la frigider si turnati-o si pe aceasta in bolul de punch.
- Amestecati usor totul pana cand amestecul devine omogen.
Serviti eggnog-ul in pahare de punch cu gheata daca doriti si nucsoara rasa pe deasupra.
Puteti adauga la reteta de lichior de oua menta, scortisoara, nuci prajite sau nuca de cocos.
Sursa: chowhound.com
Sursa foto: altonbrown.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: